Путин участва в церемонията по кръщаването на два арктически танкера

Руският президент Владимир Путин пристигна в корабостроителния комплекс „Звезда“ в град Болшой Камен, Приморски край, където взе участие в церемонията по кръщаването на арктическия газовоз „Алексей Косигин“ и совалковия танкер „Валентин Пикул“.

Това са модерни, мощни, оборудвани с най-новите технологии кораби, едни от най-добрите в своя клас в света. Те са способни да работят при изключително ниски температури, в тежки климатични условия, да преминават през ледени бариери, да транспортират големи обеми нефт и газ„, каза президентът по време на събитието.

Газовозът „Алексей Косигин“ ще носи името на петия председател на Съвета на министрите на СССР (от 15 октомври 1964 г. до 23 октомври 1980 г.), който, както отбелязва Путин, има голям принос за развитието на Далечния изток и икономиката на страната.

Танкерът „Валентин Пикул“ е кръстен в чест на съветския писател, посветил творбите си на националната история и на военноморския флот, припомни Путин.

„Звезда“ е най-големият корабостроителен комплекс в Русия. От 2016 г. досега са спуснати на вода 12 кораба, а 4 плавателни съда вече са предадени на клиенти за експлоатация в открито море. Модерното оборудване позволява на „Звезда“ да създава машини с всякакви размери и сложност. Портфолиото на корабостроителницата включва около 60 кораба, 23 от които в момента са в процес на строителство, включително най-мощният ледоразбивач в света „Лидер“.

Путин вече е във Владивосток, за да участва в осмото издание на Източния икономически форум. Той ще проведе среща, посветена на развитието на региона. Предвижда се на срещата да бъдат представени доклади за напредъка в развитието на културните и образователните клъстери в Русия, както и да се проведе дискусия за развитието на Далечния изток. Освен това президентът е насрочил среща с губернатора на Приморския край Олег Кожемяко.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!