Заради психическото състояние на украинските бежанци, Литва отмени редовен фестивал

Градската администрация на Вилнюс отмени традиционния фестивал на музикалните фойерверки Vilniaus Fejerija. Според градските власти звуците от фойерверките имат плашещ ефект върху психическото състояние на бежанците от Украйна, съобщи новинарският портал lrytas.lt в четвъртък, 7 септември, пише Известия.

Кметът на града заяви, че една от причините за отмяната на събитието е „емоционалното здраве на украинските бежанци“, а втората причина е замърсяването на въздуха и непрекъснатият шестчасов шум, пише Delfi.

Овидиюс Баркаускас, ръководител на компанията Blicas, която организира фестивала, заяви, че подобно решение на община Вилнюс е наистина неочаквано и изненадващо. Той също така не скри разочарованието си, че поради тази причина няма да може да се изпълни една от най-важните цели на тазгодишния фестивал – да се подкрепи Украйна.

„Разочароващо е, че планът ни за подкрепа на фестивала тази година да съберем 50 хил. евро няма да бъде осъществен заради това решение. На фестивала се събират около 10 хил. души, а цената на билета е 5 евро, което е много жалко и тъжно“, допълни управителят на компанията организатор.

Баркаускас също така подчерта, че преди „политиците са стояли зад провеждането на такова събитие“.

Фестивалът, който за 15 години се превърна в традиция, тази година трябваше да се проведе на 30 септември в парка Вингис.

По-рано, на 5 септември, Bloomberg съобщи, че повече от 3 млн. бежанци може да не се върнат в Украйна – това е почти 8,8% от населението преди специалната операция. Така, колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова повече бежанци ще превърнат временното си пребиваване в постоянно, което представлява сериозна заплаха за постконфликтното възстановяване на Украйна.

На 26 август, Украйна съобщи броя на мъжете, напуснали страната по време на специалната операция. По данни на Института по демография към Националната академия на науките на Украйна страната са напуснали около 5 млн. души, без да се включват тези, които са заминали за Русия.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците през изминалата година в европейските страни са пристигнали общо над 8 млн. бежанци от Украйна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!