Прозападният протест в Белград парализира ж.п. транспорта, магистралата към Солун. Катастрофи и бой. СНИМКИ и ВИДЕО

Вероятно стотици хиляди сърби преминаха по главните улици на Белград на състоялия вчера до ранните днешни часове екопротест, организиран от прозападните опозиционни партии в Сърбия, съдейки от видео кадри споделени в социалните мрежи. Блокирана беше международната магистрала Будапеща-Солун. Движението бе спряно и в двете посоки. Централната железопътна гара също е блокирана.

Местните и международните влакове бяха спрени. КритичноБГ припомня, че ден преди обявения протест президентът на страната Александър Вучич съобщи, че е получил предупреждение от Москва, че прозападната опозиция готви Майдан, превземане на държавните сгради и свалянето му от власт. Сръбското издание Вечерни НОВОСТИ съобщи ден по-рано, че има голяма вероятност да е планирано УБИЙСТВОТО на Вучич в готвения хаос в страната.

„С намесата на полицията в 05.30 ч. при стриктно спазване на полицейските правомощия беше осигурено безпрепятствено възстановяване на железопътния трафик, с което се създадоха условия за нормално протичане на обществения живот в интерес на всички граждани“, пише Вечерни НОВОСТИ, позоваващи се на изявление на полицията.

При блокирането на магистралата за Солун обаче се стигна до редица катастрофи. Заради получилите се гигантски задръствания по време на протестите, нервите на някои шофьори не издържаха, те излязоха от автомобилите си и започнаха да се бият с подкрепящите прозападната опоозиция в страната направо на магистралното платно. Видео от катастрофите и боят между шофьорите и протестиращите можете да видите в подготвени видея от сръбското издание Вечерни НОВОСТИ ТУК

Протестите се провеждат под лозунга „Няма да има мина“, като организаторите се обявяват за екологични движения на Сърбия. 

Става въпрос за литиеви находища, открити през 2004 г. край град Лозница. Находището може да съдържа до десет процента от световните запаси на литий. Компанията за добив на полезни изкопаеми и метали Rio Tinto заяви, че иска да инвестира 2,4 млрд. долара в добива и производството на литий. През 2022 г. властите отказаха да разработят находището, но през юни тази година президентът Вучич разреши започването на евентуален добив на минерала.

Вечерни НОВОСТИ съобщи, че телевизия N1 готви офанзива от лъжи и подстрекателство към насилие

Изданието информира още, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще направи специално обръщение към нацията в неделя, 12 август 2024 г., от 11:00 ч. в Двореца на Сърбия

Късно вечерта президентът Вучич свика извънредно заседание на Съвет по сигурността, за да обсъдят превантивни мерки към създаващите хаос в столицата, съобщи сръбският Imformer=

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

В Белград готвят „Майдан, превземане на президентството и убийството“ на Вучич, твърди сръбският НОВОСТИ

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!