Проучване сочи: Алтернатива за Германия мачка. Партията на Шолц съществува. Още

Според най-новото проучване на ARD Deutschlandtrend, всички партии от управляващата „светофарна коалиция“ имат само 33 процента от гласовете, докато AfD вече е по-силна от SPD и Свободните демократи (FDP) взети заедно, достигайки 23 процента от гласовете, пише RMXnews.

Трипартийната управляваща коалиция е достигнала ново дъно сред одобрението на германците. Само 15% подкрепят ГСДП, докато 13% биха гласували за Зелените и 5% за FDP. Като се има предвид, че са необходими 5 процента за влизане в парламента, FDP е застрашена от пълно отстраняване, което поставя коалицията на все по-нестабилна основа .

Съпредседателят на партията AfD Алис Вайдел отпразнува новия рекорд, като написа: „Нов рекорд и в тенденцията на ARD Германия: AfD вече е 23% и тук! Освен това 50% от гражданите биха искали AfD да бъде в правителството, където се представи силно. Страхотно потвърждение за нашата работа!“

Проучването показа спад и на трите управляващи партии с един пункт в сравнение с проучването от преди седмица. За социалдемократите това е най-лошият резултат през този законодателен период; на федералните избори преди около две години SPD получи 25,7 процента от гласовете. Междувременно FDP претърпя намаляване на гласовете си наполовина от 2021 г., когато получи 11,5 процента от гласовете на избирателите.

AfD се радва на рекордна преднина пред SPD, достигайки до безпрецедентните осем точки. Междувременно Християндемократите и Християнсоциалистите (ХДС/ХСС) продължават да са начело в социологическите проучвания, достигайки 29 процента, скок с един пункт в сравнение с миналата седмица. Свободните избиратели и Лявата партия ще имат по 4 процента.

Основната грижа на гласоподавателите е имиграцията, докато изменението на климата не е проблем
Гласоподавателите също казват, че основната им загриженост е масовата имиграция, като 44 процента от избирателите посочват това като най-важния политически проблем, с който политиците трябва да се занимаят. Този въпрос се извисява над другите проблеми, пред които е изправена страната, като въоръжените конфликти/мирът/външната политика са само 18 процента, докато икономиката е 11 процента, а инфлацията и данъците са 10 процента.

Що се отнася до околната среда и изменението на климата, само 1% от германците посочват това като най-належащия проблем.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече