Колко от украинците вече искат войната с Русия да се реши по дипломатически път?

от Лазар Лазаров

Според проучване, проведено от Киевския международен институт по социология, над 70% от жителите на Украйна подкрепят дипломатическото уреждане на конфликта с Русия, съобщава News.ru.

Авторите на проучването отбелязват, че във всички региони на страната гражданите като цяло са отворени към пътя на дипломацията.

Украинците остават отворени за преговорния процес. През май 2022 г. 59%, а през февруари 2024 г. 72% от анкетираните са се съгласили с мнението, че Украйна трябва да търси дипломатически начин за прекратяване на войната, посочва проучването.

Анкетата е проведена между 5 и 10 февруари по телефона. Анкетирани са 1202 респонденти на възраст над 18 години.

От News.ru припомнят, че по-рано първият заместник-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация Рашид Нургалиев заяви, че преговорите между Русия и Украйна са невъзможни поради позицията на властите в Киев. В същото време политикът отбеляза, че напоследък все по-често започва да се чува темата за връщането на страните към дипломатическия начин за разрешаване на конфликта.

Той изрази мнение, че това състояние на нещата е изгодно на Запада. Нургалиев посочи, че сегашният конфликт разкрива перспективи за САЩ и Великобритания да получат многомилиардни приходи от поръчки във военно-промишления комплекс.

Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия възнамерява да постигне всички цели на специалната военна  операция и за предпочитане по мирен път. Той обаче уточни, че докато дипломатическите решения биват отхвърлени, специалната операция ще продължи.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!