Протестиращи блокираха военен кораб на САЩ подозрайки, че превозва оръжия за Израел

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Под тъмно небе и постоянния дъжд стотици пропалестински демонстранти се събраха на пристанището в Такома, щата Вашингтон, за да блокират военен кораб, който според тях ще превозва оръжия от Съединените щати за Израел. Те се опасяват, че всички оръжия на борда ще бъдат използвани в продължаващата кампания на Израел срещу Ивицата Газа, където са убити повече от 10 хил. палестинци, съобщи Al Jazeera.

„Искаме прекратяване на огъня сега. Искаме хората да спрат да бъдат убивани сега. Искаме истинско разглеждане и действия по отношение на външната политика на САЩ и финансирането на Израел от страна на САЩ“, заяви Васим Хаге, един от протестиращите на митинга в Такома.

Хаге работи като мениджър и координатор за работа с общността в Арабския център за ресурси и организация (AROC) – застъпническата група, която организира протестите. Той каза, че поверителен източник е съобщил на AROC, че корабът ще бъде натоварен с оръжия и военно оборудване и ще бъде изпратен на Израел, който продължава военната си офанзива в Газа.

Al Jazeera не можа да потвърди това твърдение. В имейл до изданието Джеф Юргенсен, говорител на Пентагона, заяви, че корабът наистина е бил използван за подпомагане на „движението на американски военни товари“. Той обаче отказа да предостави допълнителна информация. „Поради съображения за оперативна сигурност (Министерството на отбраната на САЩ) не предоставя допълнителни данни за транспортирането, движението или информация относно товара, качен на тези кораби“, пише той.

В Такома корабът, наречен „Кейп Орландо“, се сблъска с протестиращи от всички възрасти, облечени в дъждобрани, якета и чадъри, които протестираха на пристанището. Те развяваха палестинското знаме, държаха плакати с надпис „Да защитим Газа“ и скандираха лозунги като „Свободна Палестина“ и „Нито един петак, нито един цент, никакви пари повече за престъпленията на Израел!“

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече