Протест – шествие срещу нелегалните мигранти в София. „Пристигат тук като завоеватели“

Стотици хора, организирани в социалните мрежи, се събраха снощи в София, за да изразят недоволството си под надслов „Овча купел без страх и насилие“, съобщи БНР. Изключително засилено беше полицейското присъствие в района. Присъстващите бяха категорични, че почти ежедневно в квартала има инциденти с участието на мигранти.

Недоволните граждани отправиха четири искания: центърът за бежанци да бъде преместен, в района да има постоянно полицейско присъствие, да се спазва вечерният час, както и да се изгради цялостна система за видеонаблюдение.

„Те се разхождат. Закачат деца, закачат жени. Да има някакъв контрол над тях“, казва участник в протеста.

„Те пристигат тук като завоеватели. Изключително нагло се държат, подигравателно. В началото, преди 10-ина години, бяха с приблизително строг режим. В момента са просто като на квартира. Навсякъде в квартала са тези хора. Това вече започва да буди доста сериозно безпокойство, колкото и да сме толерантни“, коментира Радосвета, която живее в квартала вече над 20 години.

Протестиращите заявиха, че не искат да живеят в страх, след „зачестилите инциденти в последната седмица“.

Борислав Тодоров, организатор на протеста, заяви, че от месеци се обръща внимание на местната власт. По думите му във вечерните часове има „задявки“ и „закачки“ дори с деца, които минават заради метрото.

Той твърди, че настанени в Центъра за мигранти излизат със „сопи и тояги“, затова полиция и жандармерия трябва да поемат охраната на мястото. Освен това не се спазва вечерен час, след който не трябва да се напуска Центърът.

Тодоров, който беше кандидат за кмет на „Овча купел“ от ГЕРБ, заяви, че в протеста няма политика. Според него „трябва да се въведе ред“. На събитието има и общински съветници от ГЕРБ-СДС, предаде bTV.

На протеста се чуваха скандирания „Овча купел не иска бежанци“.

Ситуацията в района бе спокойна, нямаше провокации. Част от протестиращите пееха химна.

Половин час след началото на протеста бул. „Монтевидео“ бе блокиран. Започна и шествие.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!