Прохватилов: САЩ създадоха най-доброто кибер оръжие – неуловим компютърен вирус – „синтетичен рак“.

Владимир Прохватилов:

Екип от учени от Държавния университет в Охайо (САЩ) и Швейцарското висше технологично училище (ETH Цюрих) са създали компютърен вирус, който е „неоткриваем от антивирусните сканирания, което го прави идеален маскиран нападател“, съобщава New Scientist.

„Вирусът използва чатбота ChatGPT, за да се прикрие първо чрез модифициране на собствения си код, а след това, по особено коварен начин, да се разпространи, като се прикачи към генерирани от изкуствен интелект имейли, които изглеждат така, сякаш са написани от човек“, отбелязва изданието.

Изследователят на зловреден софтуер с изкуствен интелект от Държавния университет в Охайо Бен Цимерман и докторантът от ETH Цюрих Дейвид Цоликофер заявиха пред New Scientist, че създаденият от тях вирус може да се разпространи на компютъра на жертвата като прикачен файл към електронно писмо: „Достатъчно е да поискаме от ChatGPT да пренапише файла, като запази семантичната структура непокътната, но да промени начина на именуване на променливите и промени малко логиката.“

В резултат на това „синтетичният рак“, както учените са нарекли вируса, е неоткриваем от антивирусните сканирания, което го прави „перфектният маскиран нападател“.

След като се инсталира в системата на жертвата, вирусът отваря електронната поща в Outlook и започва да пише контекстуално релевантни отговори на имейли като привидно безобиден прикачен файл.

„Това е ужасяващ пример за това как чатботове с изкуствен интелект могат да се използват за ефективно разпространение на зловреден софтуер. По-лошото е, че експертите предупреждават, че самите [антивирусни] инструменти могат дори да помогнат на хакерите да го направят още по-трудно откриваем“, пише New Scientist.

Създателите на Синтетичния рак съобщават, че разработеният от тях компютърен вирус е използвал сравнително слабо мощен чат-бот, което предполага, че използването на най-усъвършенстваните чат-ботове може да превърне Синтетичния рак в още по-ужасяващо оръжие в ръцете на нападателите.

За да се избегнат илюзиите, че двамата учени просто са се заиграли, като са пуснали зловещата си разработка в публичното пространство, трябва да се вземе предвид, че университетът в Охайо активно си сътрудничи с Пентагона.

Университетът редовно получава грантове от Министерството на отбраната на САЩ, но през последните години не е получавал награди за никакви пробивни разработки.

Разработването на неуязвим компютърен вирус очевидно е кандидат за „награда“ на Пентагона.

Според „Ню Йорк Таймс“ списъкът с цели на Киберкомандването на САЩ включва „граждански институции и общинска инфраструктура… включително електрически мрежи, банки и финансови мрежи, транспорт и телекомуникации“.

През юни 2019 г. вестник The New York Times, позовавайки се на добре осведомени източници, съобщи, че от 2012 г. насам Съединените щати засилват опитите си да проникнат в системите за управление на руските енергийни мрежи. Сега обаче в материала се посочва, че стратегията на Вашингтон е станала по-агресивна и клони към поставяне на зловреден софтуер в руските мрежи.

Кремъл потвърди, че стратегически области на руската икономика многократно са били и са подлагани на кибератаки от чужбина. „Нашите служби постоянно се борят с това, за да предотвратят вредата за нашата икономика и нашите чувствителни области“, заяви Дмитрий Песков.

Коментирайки публикацията на New York Times за опитите на американските разузнавателни служби да въведат зловреден код за провеждане на кибератаки срещу руската електропреносна мрежа, Песков добави, че „тази информация показва хипотетичната възможност за всички признаци на кибервойна, кибервойна срещу Русия“.

Според „Ню Йорк таймс“ първата успешна кибератака срещу стратегически обекти на страната-мишена е осъществена през септември 2010 г., когато компютърният вирус Stuxnet, създаден от американските и израелските разузнавателни служби, порази ядрените съоръжения на Иран.

През 2016 г. в Съединените щати излиза документалният филм на Алекс Гибни „Zero Days“ („Уязвимостта на Zero Days“) за историята на Stuxnet. Във филма се твърди, че Stuxnet е бил таен проект на ЦРУ, АНС и израелските разузнавателни служби и основната му цел е била да забави ядрената програма на Иран. Във филма се посочва, че поради грешки, допуснати от израелски програмисти, Stuxnet е „избягал“ далеч извън предвидената област на използване и е бил засечен дори в Беларус.

През януари 2012 г. руската лаборатория „Касперски“ установи, че компютърният вирус Duqu, който порази иранските промишлени предприятия през 2011 г., е създаден от същите „автори“ като Stuxnet на обща платформа с условното име Tilded, която според анализаторите на „Лаборатория Касперски“ е използвана за създаването на Stuxnet, Duqu, както и други злонамерени програми, може да са били разработени много преди епидемията от Stuxnet. Този извод е направен от експертите въз основа на подробен анализ на драйвери, предназначени за заразяване на промишлени съоръжения с вирусите Duqu и Stuxnet.

През май 2012 г. американската корпорация Symantec съобщи за появата на компютърния вирус Flame, който е още по-опасен от Stuxnet и Duqu.

„Статистическите данни за географското разположение на заразените системи показват, че основната му цел е Близкият изток, по-специално Иран, но също така Либия, Палестина и Унгария“, се казва в изявление на Symantec. – Малко по-късно той беше открит и в Австрия, Хонконг, ОАЕ и Русия.

През 2017 г. подобен на Stuxnet вирус – Triton – атакува нефтохимически заводи в Близкия изток. През 2018 г. анонимният близнак на Stuxnet атакува ирански съоръжения.

За да защити индустриалните системи на САЩ и техните съюзници от кибероръжия, създадени от американските разузнавателни служби, MITRE Corporation разработи системата MITRE EMB3D за защита от вируса Stuxnet, която е адаптирана специално за съоръжения в приятелски държави.

Но на сегашното ниво на компютърните технологии е невъзможно да се защитиш от принципно неуязвимия „синтетичен рак“, контролиран от усъвършенстван изкуствен интелект.

Всъщност Съединените щати са създали и вече рекламират абсолютно кибернетично оръжие, предназначено за сплашване на враговете на САЩ.

Неуязвимият вирус вече предизвика сериозната загриженост на научната общност, която, както обикновено, ще бъде пренебрегната от военните.

А разработчиците на Sintetic Cancer, както можем да предположим, вече са се включили в опашката за грантове на Пентагона.

Наистина, сънят на американския военен разум ражда киберчудовища.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!