Прохватилов: Балистичните ракети на САЩ останаха без бойни глави. Няма кой да разчете чертежите на разпадащите се стари ракети. Няма и кой да измисли нови

Владимир Прохватилов, Фонд Стратегическа култура

Военновъздушните сили на САЩ уволниха ръководителя на програмата за разработване на междуконтинентални балистични ракети (МБР) Sentinel. Уволнението на полковник Чарлз Клег, за което първо съобщи Блумбърг, дойде в момент, когато прогнозните разходи за програмата се увеличиха с поне 37 % до над 131 млрд. долара.

„Военновъздушните сили“ заявиха, че уволнението „не е пряко свързано“ с текущото разследване, възложено от Конгреса на САЩ, на причините за бързото нарастване на разходите по програмата за МБР от следващо поколение, а се дължи на „загуба на доверие в управлението на проекта“. Но този ход вероятно ще засили скептицизма на Конгреса по отношение на управлението на усилията за замяна на остаряващите ракети Minuteman III като наземно базирано звено в ядрената триада на страната“, пише Bloomberg.

В доклада си относно искането за бюджет на Министерството на отбраната за фискалната 2025 г. Комисията по бюджетните кредити към Камарата на представителите заяви, че е „смаяна да научи“ за 37-процентно увеличение на разходите за цялата програма, включително за мащабното строителство, свързано с пусковите установки.

Комитетът също така заяви, че „признава техническите предизвикателства и сложността на проект от такъв мащаб“, но е загрижен, че проблемите, „водещи до критично превишаване на разходите, не са били идентифицирани по-рано“, като добави, че „липсата на приемственост в управлението на толкова важна програма като „Sentinel“ допринася за лошото изпълнение на програмата, превишаването на разходите и нарушаването на графика“.

Сега министърът на отбраната Лойд Остин трябва да потвърди програмата за междуконтинентални балистични ракети до 9 юли, в противен случай тя ще бъде отменена.

Програмата за разработване на междуконтинентална балистична ракета (МБР) LGM-35A Sentinel, която в момента се изпълнява за ВВС на САЩ, се сблъска със сериозни и непредвидени трудности, заяви по-рано тази година министърът на ВВС на САЩ Франк Кендъл в реч на онлайн конференция, организирана от Центъра за нова американска сигурност.

За проблеми с разработването на ракетата Sentinel, предназначена да замени сегашните наземни междуконтинентални балистични ракети LGM-30G Minuteman III, бе съобщено за първи път през юни миналата година.

Пентагонът е отложил разполагането на МБР Sentinel с поне една година поради логистични проблеми и недостиг на персонал, съобщи тогава Bloomberg, позовавайки се на данни от Сметната палата на Конгреса на САЩ (GAO).

Проектът се разработва от корпорацията Northrop Grumman. Според доклада на GAO фирмата е била изправена пред проблеми „поради недостиг на персонал, забавяне на обработката на одобренията и проблеми с инфраструктурата на класифицираните информационни технологии„.

Одитът установи многобройни недостатъци в графика за въвеждане на ракетата в експлоатация, поради което не е възможно да се следва предварително договореният график – се казва в доклада на GAO.

Ракетата Minuteman III е ЕДИНСТВЕНАТА междуконтинентална балистична ракета на САЩ, която е на въоръжение повече от петдесет години. 400 от тези междуконтинентални балистични ракети се намират в подземни силози в пет щата в горната част на Средния Запад на САЩ.

Командващият Стратегическото командване на САЩ Чарлз Ричард заяви преди две години, че удължаването на живота на тези ракети не е икономически целесъобразно и че скоро ще стане невъзможно.

„Нека бъда ясен: не можете да удължавате живота на Minuteman III повече“, каза той в изявление на видеоконференция, организирана от Defense Writers Group.

„Изобщо не можем да го направим … Това нещо е толкова старо, че в някои случаи вече не съществуват чертежи [за модернизиране на ракетата]. Там, където съществуват чертежи, те са с около шест поколения по-назад от индустриалния стандарт“, каза той и добави, че

няма и техници, които да ги разбират напълно. „Те вече не са живи.“

Ричард категорично отхвърли предложенията на редица американски мозъчни тръстове, че животът на “ Minuteman III“ трябва да бъде удължен от загриженост за икономичността на разработката на ракетата „Sentinel“.

„Честно казано, не разбирам как някой в мозъчен тръст, който никога не е държал ракета в ръцете си, гледайки частите, кабелите, всички части вътре, може да прави заключения за бъдещи действия“, каза той.

Основният проблем, с който се сблъскват инженерите на Northrop Grumman, принудени да се занимават с индустриална археология и да започнат разработването на нова ракета буквално от нулата, е липсата на необходимата документация и специалисти, които да знаят как да я разчетат.

Поколението инженери и конструктори, които можеха да разчитат традиционните чертежи, се пенсионираха или отидоха в друг свят, а младите инженери вече не разбират какво е изобразено и написано на тях.

Ето защо се налага да правят това, което се нарича „индустриална археология“ – да намират стари инструкции за експлоатация и технически описания, технологични наръчници, както и да намират и връщат на място постарелите инженери, които са ги изготвили.

„Sentinel“ е една от най-големите и сложни програми, които някога съм виждал“, казва Кендъл. – В някои отношения това вероятно е най-важното начинание, с което Военновъздушните сили някога са се захващали“

В началото на програмата „трябваше да оценим всичко това, за да видим какво може да се наложи да бъде заменено и колко трудна работа ще бъде това“, отбеляза Кендъл, като не скри, че сложността го вбесява:

„Това беше един от източниците на неизвестните неизвестни.“ (unknown unknowns)

В този случай Кендал се позовава на известното изказване на Доналд Ръмсфелд, министър на отбраната на САЩ по време на президентите Джералд Форд и Джордж Буш:

„Има известни известни неща – неща, за които знаем, че знаем. Има и известни неизвестни – неща, за които знаем, че не знаем. Но има и неизвестни неизвестни – неща, които не знаем, че не знаем, че не ги знаем“.

Британският статистик Дейвид Хенд отбеляза по онова време, че Ръмсфелд неусетно е уловил същността на явлението „тъмни данни“(Dark Data), т.е. данни, с които не разполагате.

Заявявайки, че има „неизвестни неизвестни“, шефът на военновъздушните сили на САЩ даде да се разбере, че разработването на нова МБР може да се окаже под голямо съмнение, тъй като никой не знае какво да прави.

А финансовите затруднения далеч не са на първо място. Появата на „неизвестни неизвестни“ в областта на ракетните технологии беше предвидима.

Конкурсът за разработване на МБР „Sentinel“ беше обявен преди седем години. Тогава конкуренти бяха две големи индустриални компании – Boeing и Northrop Grumman. Пентагонът им отпусна пари от бюджета за създаване на предварителен проект. За никого не беше тайна, че Boeing е най-добре вникнал в темата, след като създаде МБР „Minuteman III“, която е на въоръжение, а тази година подписа 16-годишен договор за поддръжка на системите за насочване на тези ракети.

Но Northrop Grumman решава да излъже и купи фирма, която снабдява Boeing с ракетни двигатели на твърдо гориво. В резултат на това Боинг трябваше да се откаже от проекта.

Сега, когато стана ясно, че Northrop Grumman не може да се справи с разработването на Sentinal, е невъзможно проектът да бъде предаден на Boeing, кояо пък вече се опозори целия свят с ужасните си аварии и затъна в корупция.

А и Boeing отдавна е изгубила инженерите, които са разработили “ Minutemen“.

През юни 2024 г. група учени от Принстънския университет призоваха администрацията на Байдън да отмени разработката на МБР „Sentinel“, която започна през 2020 г.

„Нова междуконтинентална балистична ракета все още се разработва; все още не е произведена нито една ракета. Това не би трябвало да е лесна задача за Конгреса и администрацията на Байдън. Време е да се отмени тази скъпа, ненужна и опасна програма.

Комисиите по въоръжените сили и администрацията на Камарата на представителите също трябва да обмислят алтернативи, а не да бързат сляпо напред. Вярваме, че те ще установят, че отмяната на „Sentinel“ е единственият разумен път към намаляване на риска от случайна ядрена война и съкращаване на безкрайната спирала на нарастващите ядрени разходи„, се казва в статия на група експерти по национална сигурност от Принстънския университет, публикувана в Defense One.

В Америка не е прието да се говори твърде шумно за техническото изоставане от геополитическите конкуренти и за деиндустриализацията, настъпила през последните десетилетия.

Проблемите със замяната на остарелите Minutemen не се ограничават само до прекомерните разходи за разработване на ракети и загубата на технически компетенции.

САЩ НЕ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ядрени бойни глави за междуконтинентални балистични ракети!

Към момента Northrop Grumman не е в състояние да произвежда нови бойни глави. Планира се „Sentinel“ да бъде оборудвана с остарели бойни глави W-87, някои от които бяха изведени от експлоатация през 2005 г. Сега се опитват да модернизират бойната глава до варианта W-87-1, но той ще бъде наличен в най-добрия случай към 2030 г. Първият Sentinel на въоръжение ще бъде със старите W-87. Но дори вариантът W-87-1 не може да се нарече пресен – първите разработки по тази тема започват през 1988 г. Най-лошото (за Америка) обаче е, че САЩ не могат, както писахме, да произвеждат ядрени бойни глави в достатъчни количества!

Упадъкът на американската ядрена индустрия е достигнал такива дълбочини, че вече не е изненадващо да чуем доклада на Сметната палата на САЩ (GAO):

„САЩ не могат да произвеждат достатъчно плутониеви ядра за своите ядрени бойни глави. До 2030 г. Пентагонът иска да произвежда по 80 нови плутониеви ядра годишно, но това е невъзможно,

защото ядрената инфраструктура на САЩ е разрушена.“

По време на Студената война САЩ произвеждаха до две хиляди ядра годишно в завода Rocky Flats в Колорадо, собственост на Westinghouse. Заводът е затворен през 1989 г., след като ФБР и Агенцията за опазване на околната среда извършват обиск в завода заради нарушения на екологичните норми. ФБР започва разследване, което приключва през 1992 г. с глоба от 18,5 млн. долара. Заводът е затворен и напълно разрушен.

В момента САЩ разполагат само с една лаборатория в Лос Аламос за производство на плутониеви ядра, но през 2013 г. и нейната работа бе спряна поради неспазване на разпоредбите за радиоактивните материали.

През 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) да възобнови производството на ядрени бойни глави и да го доведе до 80 до 2030 г.

В доклад на Института за отбранителни анализи, организация с нестопанска цел, която управлява няколко федерално финансирани служби за научни изследвания и развойна дейност, тези планове на NNSA се определят като нереалистични.

Но дори и да се осъществят плановете за производство на няколко десетки плутониеви ядра годишно, производството на бойни глави за четиристотин ракети “ Sentinel“ ще се проточи с години. Може да се предположи, че Франк Кендъл приписва проблема с невъзможността да се преодолее недостигът на нови бойни глави за ракети, които все още не са построени, на „неизвестното неизвестно“, което го изнервя.

Във всеки случай, дори и разработката на “ Sentinel“ да продължи, старите „Minutemen“ ще трябва да бъдат извадени от бойно дежурство поради пълната им деградация. А военнопромишленият комплекс на САЩ не може да произведе достатъчно количество ядрени МБР, които да отговарят на съвременните изисквания.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!