Проф. Иво Христов: Националният интерес на България се определя от това дали тя ще оцелее. ВИДЕО

от Лазар Лазаров

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза. Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Колкото и минорно да звучи, българският национален интерес сега през 2024 г. може да се дефинира само дефанзивно – не да бъдем доминиони, а да оцелеем.

Това заявява социологът и геополитически анализатор проф. Иво Христов в предаването „Кръг Квадрат“ на телевизия „Седем осми“. Той изразява мнението, че, меко казано, България е периферна територия със затихващи функции.

Българският елит допълнително закопава общество ни, категоричен е проф. Христов. По думите му елитът прави неща, които геополитическите ментори не искат от нас.

Социологът коментира, че българският народ е най-бързо изчезващият народ в тази част на света, а това, което определя днес българския национален интерес, е  дали ще има българи. 

„Дали ще я има България. В какво качество ще бъде – дали ще бъде насипна територия на буферна зона на великите сили, на празно място в центъра на Балканите с нищо не значещ термин мултиетническо. Или ще бъде субект, който се базира на някакви ресурси – собствени и не само. Следователно, националният интерес е производна от базовите проблеми на българското общество в момента“, отбелязва проф. Христов.

Според него  „мокрият сън на доста хора у нас е да станем официален протекторат на Брюксел“. Те смятат, че ние не сме способни сами да се управляваме. Тези хора изхождат от презумпцията, че такова нещо като нацията е отживелица, обяснява анализаторът.

Проф. Христов е на мнение, че има геополитически грамадни „магнити“, като нас ни местят. „Ние сме в ситуацията на Адам, когато Господ създал Ева и му казал – избери си жена“, сравнява той днешната ситуация на България. Какво мислим ние е последното нещо, което интересува геополитическите субекти, отбелязва геополитическия анализатор.

Той добави, че след като България е била деинституциализирана след промените е била насочена към другия магнит /има предвид САЩ и Запада/, „и ни казаха – оцелявайте“. „В тази полоса ние сме периферна територия със затихващи функции. Тя не е важна на своите ментори. Тя е буферна територия. От времето на Римската империя в буфера е най-добре да няма нищо“.

Източник: Епицентър

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!