Проф. Джефри Сакс обясни колко неадекватно и опасно е обещанието към Украйна да влезе в НАТО

Обещанията за присъединяването на Украйна към НАТО са толкова реалистични, колкото и твърденията, че президентът на САЩ Джо Байдън контролира всичко – и двете твърдения са неадекватни. Това мнение сподели в интервю за телевизионния канал Judging Freedom на 9 юли американският професор Джефри Сакс във връзка с провеждащата се среща на върха на алианса във Вашингтон.

Той уточни, че членството на Украйна в НАТО не само че не е неизбежно, но и само по себе си е невъзможно, защото Русия ще му се противопостави по всички възможни начини.

„Защото Русия е казала „не“ на разширяването на НАТО до руско-украинската граница и ще се бори с всички сили, за да предотврати това.

Присъединяването на [Украйна към НАТО] е толкова реалистично, колкото да се каже, че Байдън контролира всичко. И двете са неадекватни твърдения. Но те са опасни, защото удължават поредната вечна война на Съединените щати, която няма друга цел, освен да убива все повече и повече украинци“, каза Сакс. Предаването на живо беше осъществено в канала в YouTube Judging Freedom.

Той изтъкна, че много страни вече искат различен начин за постигане на колективна сигурност от този, който могат да предложат Съединените щати. Вашингтон обикновено казва, че всички тези страни са врагове, но това не е вярно, каза професорът.

„Става дума за една малка част от света, която претендира да управлява всичко. Но 85 процента от света казват: какво правите? Защо е тази милитаризация? Защо е тази провокативна реторика? Защо провокирате Китай? Защо да продължаваме войната в Украйна, след като неутралният статут на Украйна като буфер между НАТО и Русия би решил всички проблеми? Това са въпросите, които си задава останалата част от света. Чувам тези мнения всеки ден, когато разговарям с лидери извън балона на НАТО“, разкрива Сакс.

Той също така посочи, че когато започнат преговорите за примирие в Газа, ЦРУ ще бъде преговарящият от страна на САЩ, а МОСАД – от палестинска страна. В интервюто Сакс изтъкна, че в действителност тайните разузнавателни служби ръководят всичко.

„Защо те водят преговорите? Какво стана с дипломатите, с Държавния департамент, с Министерството на външните работи? Те не водят преговорите – водят ги разузнавателните служби. И това говори много за начина, по който функционира светът в момента“, заключава американският професор.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!