Наказват футболисти подкрепящи палестинците заради публикации в социалните мрежи

Алжирският футболист Юсеф Атал стана поредният мюсюлмански футболист, който бе порицан от европейски футболен клуб, след като френският Ница го отстрани заради повторно публикуване на предполагаемо антиеврейско послание в социалните медии, свързано с продължаващия конфликт между Израел и Палестина, пише Al Jazeera. Този ход в сряда бе предприет по-малко от два дни, след като френските прокурори започнаха предварително разследване срещу Атал по подозрение във „възхваляване на тероризма“ след подадени жалби от местни политици.

„Предвид естеството на споделената от Атал публикация и нейната сериозност, клубът взе решение да предприеме незабавни дисциплинарни мерки срещу играча, преди всички действия, които могат да бъдат предприети от спортните и правните органи. В този смисъл клубът реши да отстрани Юсеф Атал до второ нареждане“, се казва в изявление на клуба от френската Лига 1.

Атал е заподозрян, че е споделил в Инстаграм видеоклип от палестински проповедник, за който се твърди, че призовава към насилие срещу евреите. Оттогава той е изтрил съобщението. Прокуратурата в Ница потвърди в свое изявление, че разследва Атал по закони, обхващащи „възхваляването на тероризма“, след като е била уведомена от местни политици. Прокуратурата съобщи, че Атал се разследва и за „публично подбуждане към омраза или насилие заради определена религия“.

По-рано в неделя Френската футболна федерация заяви, че нейната етична комисия ще разследва играча, а шефът на федерацията Филип Диало осъди съдържанието на публикацията.

В неделя Атал отговори на критиките, като заяви на последователите си в Instagram, че „никога няма да подкрепи послание на омраза“. Той не обясни защо е споделил видеото.

От Ница заявиха, че директорите ѝ са се свързали с Атал веднага след завръщането му от лагера на националния отбор на Алжир. Клубът е решил да отстрани играча, въпреки че защитникът е поднесъл „публично писмено извинение“. 27-годишният футболист играе за клуба от 2018 г. и има 117 участия в различни надпревари. В петък Атал публикува алжирското и палестинското знаме едно до друго след победата на националния му отбор ден по-рано.

Отстраняването на Атал идва ден след като германският клуб Майнц 05 отстрани холандския нападател Ануар Ел Гази за неопределено време от групата на отбора заради публикация в социалните мрежи за конфликта, който според клуба от Бундеслигата е бил „неприемлив“. „Майнц 05 уважава факта, че има различни гледни точки за сложния конфликт в Близкия изток, който продължава от десетилетия“, се казва в изявлението на клуба, публикувано в социалната мрежа X във вторник.

„Ел Гази зае позиция относно продължаващия конфликт в Близкия изток, която беше счетена за неприемлива, и клубът ясно се разграничава от съдържанието на поста, тъй като то не отразява ценностите на нашия клуб. Нидерландският играч Ел Гази е направил коментарите в „изтрит оттогава“ пост в социалните мрежи в неделя вечерта“, заявиха от Майнц.

Клубът не предостави повече подробности за това какво е написал Ел Гази в изтрития пост, но заяви: „Преди да вземат това решение, клубът и играчът проведоха задълбочена дискусия.“

Бившето крило на „Астън Вила“ Ел Гази, който се присъедини към Майнц 05 през септември, написа в отделен пост в социалната мрежа X в четвъртък, че е получил някои негативни съобщения около публикациите си в социалните мрежи.

„Искам ясно да заявя, че преди всичко се застъпвам за мира“, заяви 28-годишният мъж. Той също така призова за „повече съпричастност, задълбочаване на познанията ни за историята на този конфликт“. Решението на Майнц беше осъдено от футболните фенове в социалните мрежи, където някои от тях поставиха под въпрос действията на клуба, тъй като Ел Гази не е призовавал „някой да бъде наранен“.

Байерн (Мюнхен) също бе подложен на натиск да предприеме действия заради коментарите по повод конфликта на мароканския играч Нусаир Мазрауи. Клубът заяви, че ще разговаря с мароканския национал, след като той пожела победа на палестинците в публикация в социалните мрежи.

Байерн незабавно се свърза с Нусаир Мазруи след публикациите му в Инстаграм в неделя. В момента играчът е в Африка с националния отбор на Мароко. След завръщането му е планирана подробна лична среща с ръководството на клуба в Мюнхен“, заявиха от Байерн за информационна агенция ДПА.

25-годишният младеж публикува видео в социалните мрежи, в което пожелава победа на палестинците в конфликта с Израел. Той сподели кратък клип, в който глас казва в стил молитва: „Боже, помогни на нашите потиснати братя в Палестина да постигнат победа. Нека Бог даде милост на мъртвите, нека Бог излекува ранените им“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!