Приднестровието призовава Русия за помощ

от Лазар Лазаров
Приднестровие

Непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) е подготвила призив до Русия заради икономическата блокада от страна на Молдова. Съответна резолюция с искане за помощ беше приета от конгреса на депутатите от всички нива на ПМР, съобщава Lenta.

В документа се отбелязва, че настоящата критична ситуация изисква спешна международна намеса за предотвратяване на ескалацията на напрежението. Посочва се, че ПМР е изправена пред безпрецедентни предизвикателства и заплахи. Това се дължи на факта, че Молдова е засилила мерките, насочени към подкопаване на икономическия потенциал, унищожаване на основите на независимостта и налагане на чужди ценности на непризнатата република. 

Беше взето решение да се обърнеm към Съвета на федерацията и Държавната дума на Русия с искане за прилагане на мерки за защита на Приднестровието в условията на засилен натиск от страна на Молдова, като се вземе предвид фактът, че в Приднестровието постоянно пребивават повече от 220 хил. руски граждани“ гласи резолюция на конгреса на депутатите от всички нива на ПМР.

Текстът се позовава на уникалния положителен опит на руските мироопазващи сили в Днестър, както и на статута на Москва като гарант и посредник в преговорния процес.

Наред с други неща, приднестровските депутати се обръщат към Генералния секретар на ООН с молба „да вземе предвид неотменимите права на приднестровския народ“. Призивите са изпратени и до участниците в международния преговорен процес във формат „5+2“ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Освен това депутатите искат да привлекат вниманието на Интерпарламентарната асамблея на страните членки на Общността на независимите държави, на Парламента на Европейския съюз и на Международния комитет на Червения кръст към случващото се, посочва Lenta.

Както посочва ръководителят на външното министерство на Приднестровието Виталий Игнатиев по време на събранието на приднестровските депутати, Молдова е пренебрегнала седем покани за преговори с ПМР за разрешаване на ситуацията в региона. Дипломатът обвинява молдовския премиер Мая Санду в липса на желание за сътрудничество. Според него международната общност не може да пренебрегне нейните действия.

Междувременно президентът на ПМР Вадим Красноселски предупреждава, че стагнацията на преговорите може да доведе до ескалация на конфликта. Той обяснява, че в Молдова ескалира агресията – в местните медии се повдига темата за войната, появяват се дискусии за примерите с Нагорни Карабах и Израел, отправят се призиви за справяне със сепаратизма, посочва Lenta.

Първият заместник-председател на комисията по международни отношения на Държавната дума Алексей Чепа смята, че Русия трябва да окаже помощ на Приднестровието и да отговори на натиска от страна на Молдова.Тук може да има цял комплекс от действия, които трябва да бъдат координирани с колегите от Приднестровието, наред с други“, коментира депутатът.

„Действително виждаме натиска, който Кишинев се опитва да окаже върху Тираспол, така че, разбира се, смятам, че трябва да реагираме на това„, заявява Чепа.

На свой ред сенаторът от Съвета на федерацията Григорий Карасин заявява, че Москва отдавна помага на Приднестровието в различни отношения. „Имаме право да помагаме на нашите приятели, особено на тези, които са в трудна ситуация“, отбелязва той. Освен това сенаторът посочва, че въпреки трудната ситуация в самата Русия в момента, страната винаги е намирала възможност да помогне на тези, които искат помощ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!