Президентът на Боливия: САЩ и Европа вече не играят централна роля в световната икономика

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Съединените щати и Европа отстъпиха централната си роля в световната икономика на страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Това заяви президентът на Боливия Луис Арсе, който на 8 ноември изнесе доклад за третата година от своето управление, излъчен по телевизия BoliviaTV.

„Развиващите се страни, сред които страните от БРИКС са най-добрият пример. Те ще запазят растежа си от 4% на своите икономики през 2023 и 2024 г., което ясно показва, че те растат по-бързо от т.нар. развити страни. Тези разлики в икономическите прогнози се дължат на факта, че старият блок на хегемоните в лицето на САЩ и Европа вече не е център на световната икономика, отстъпвайки на блока на страните от Азиатско-тихоокеанския регион“, каза президентът на Боливия.

Според Арсе в момента светът преживява многоизмерна криза. Той смята, че „заплахата от възраждане на фашистките тенденции“ в различни части на света е станала реалност.

Майкъл Годард, президент на фирмата за привличане на инвестиции и изграждане на бизнес Netley Group, заяви на 14 септември, че отказът от използването на щатския долар се случва със стабилни темпове в страните от БРИКС и в световната икономика като цяло.

На 12 септември, руският заместник министър-председател Алексей Оверчук отбеляза, че общността БРИКС придобива напълно нова тежест в света и се превръща в платформа за глобална многополюсност с глобален обхват.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!