Президент ли е Зеленски? Песков: можете да го наричате вече, както сметнете за уместно

от Лазар Лазаров

Медиите могат да наричат ​​или да не наричат Владимир Зеленски президент на Украйна, в зависимост от това какво смятат за подходящо. Това заяви говорителят  на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„В момента тече дискусия. Президентът [на Русия] неведнъж е говорил за това, отговаряйки на съответните въпроси на журналистите. Съществуват различни гледни точки. Но във всеки случай това е тема преди всичко за правната квалификация на самата правна система на Украйна“, отбеляза той в отговор на въпрос как гледат в Кремъл на това, че Зеленски се посочва в новините като президент след изтичане на мандата му

„Вие сте журналист. Можете да го наречете така, както смятате за уместно„, добави Песков, обръщайки се към кореспондента, който зададе въпроса.

В Украйна активно се обсъжда въпросът за легитимността на властта при липса на парламентарни и президентски избори, които не могат да се проведат по време на военно положение. По-специално, депутатът от Върховната рада Александър Дубински твърди, че правомощията на президента на Украйна по конституция са изтекли в нощта на 21 май и няма законен начин те да бъдат удължени. Бившият посланик на страната във Великобритания Вадим Пристайко призна, че западните партньори на Киев също са обезпокоени за края на президентския мандат на Зеленски.

Руският президент Владимир Путин заяви, че въпросът за легитимността на президентството на Зеленски след 20 май трябва да бъде решен в Украйна от нейните политически и правни системи. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в интервю за ТАСС заяви, че Зеленски нарушава законите на собствената си страна в опит да остане на власт след изтичането на президентския му мандат.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!