Премиерът на Румъния похвали проевропейските власти на Молдова за премахването на молдовския език

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Румънският министър-председател Марсел Чолаку пожела успех на всички кандидати на местните избори в Молдова, които според него представляват демократични и проевропейски сили, пише „Правда“.

Лидер на Социалдемократическата партия и министър-председател на Румъния от 15 юни 2023 г.  Чолаку заяви, че „имаме нужда“ селищата в Молдова да бъдат ръководени от хора с ясна визия за западните ценности. И добави, че премахването на „така наречения“ молдовски език не би било възможно без подкрепата на „проевропейската администрация“ на Молдова.

Но можем ли да наречем изявленията на Чолаку намеса във вътрешните работи на съседна държава и агитация в полза на определени партии на местните избори? В крайна сметка той има ясна визия за западните ценности. По-рано Марсел Чолаку заяви, че молдовският език никога не е съществувал и че той е „измислица на Руската федерация“ за румънските граждани в Бесарабия.

През март тази година молдовският парламент одобри преименуването на държавния език от молдовски на румънски. Думите „молдовски език“ в каквато и да е граматическа форма се заменят с израза „румънски език“. Нещо повече, поправката бе записана дори в конституцията на страната, въпреки че обикновено се изисква референдум за това.

В неделя в Молдова се проведоха избори за местна власт. Жителите на страната избираха около 900 кметове на градове и ръководители на селски администрации, както и повече от 11 хил. представители в местните съвети.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!