Премиерът на Естония призна: Страни от НАТО вече обучават войници на бойното поле в Украйна

от Лазар Лазаров

Няколко членове на Северноатлантическия алианс вече обучават войници от украинските въоръжени сили на територията на страната. Това заяви естонският премиер Кая Калас в интервю за британския вестник Financial Times, предаде ТАСС.

„Има страни, които вече обучават войници на бойното поле“, призна тя.

По думите на премиера, ако руски снаряд порази обучаващ персонал, това няма да означава прилагане на член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективен отговор в случай на въоръжено нападение срещу една или повече държави членки на НАТО. 

„Не мога да си представя, че страните, които са изпратили хора там, ако ги ранят, ще кажат: това е член 5, нека ударим Русия. Това не е начинът, по който работи, не е автоматично. Такива страхове не са оправдани.“ посочи Калас , отбелязвайки, че всяка страна поема рисковете, свързани с изпращането на персонал. Според нея обаче подобни стъпки не могат да се считат за ескалация.

По отношение на това дали Естония ще обучава бойци в Украйна, премиерът заяви, че „това е отворен въпрос“ и „нищо не може да се изключи“.

На 16 май вестник „Politico“ съобщи, цитирайки високопоставен служител на една от страните от НАТО, че Северноатлантическият алианс все още не планира да изпраща войски в Украйна, но в бъдеще представители на НАТО може да пристигнат в републиката, за да обучат нейните въоръжени сили. 

Критично напомня, че по-рано американският вестник The New York Times писа, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не бяха готови да устоят на настъплението на руската армия в посока Харков поради недостиг на личен състав, техника и отбранителни укрепления.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!