Малайзийският премиер: Къде са демократичните идеали и правата на човека, за които Западът говори?

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим осъди предизвикателно действията на Израел в Ивицата Газа, въпреки предупрежденията за ответни действия от страна на произраелски настроените западни държави. В същото време хиляди негови сънародници изпълниха стадиона в Куала Лумпур във вторник вечерта по време на най-големия досега митинг в подкрепа на Палестина в азиатската държава с мюсюлманско мнозинство, предава South China Morning Post.

„Трябва да приемем факта, че ситуацията в Газа ще става все по-тежка заради арогантността на Израел, подкрепян от САЩ и Европа. Следващите няколко седмици ще бъдат брутални, под дланите на Израел“, заяви Ануар пред над 20 хиляди души в „Аксиата Арена“.

Анвар заяви, че ситуацията е достигнала „ниво на лудост“, тъй като по данни на здравното министерство на Газа от 7 октомври насам при израелските бомбардировки са загинали повече от 5000 палестинци, от които близо 2000 деца.

„Това е върхът на варварството в този свят“, казва Ануар. „Къде е правосъдието? Къде е човечеството? Къде са демократичните идеали и правата на човека, за които говори Западът?“

Участниците в митинга, които пристигнаха по-рано на стадиона, се помолиха заедно на магриб – молитвата при залез слънце – и разказаха за мъката си от картините на кръвопролития, които ежедневно се излъчват от Газа.

Митинг в подкрепа на Палестина в Куала Лумпур, Малайзия

„Всеки ден виждаме видеоклипове с умиращи деца, плачещи майки, бомбардирани сгради. Какво е нужно на световните лидери, за да спрат тази лудост?“, пита студентът от университета Амин Сюкри репортера на South China Morning Post.

Носейки хиджаби с палестинския трикольор, група жени изразиха своята солидарност с майките в обсадената Газа.

„Толкова е тежко да ги гледаш как преминават през всичко това. Чувстваме се толкова безпомощни да гледаме отдалеч и това е най-малкото, което можем да направим“, казва Латифа Абдул Рахим.

Посолството на Съединените щати в Куала Лумпур също е било обект на демонстрации, които критикуват недвусмислената подкрепа на Вашингтон за Израел.

Обсадата на ивицата земя, в която живеят 2,3 милиона души, последва смъртоносната атака на бойците на Хамас, при която загинаха около 1400 израелци, повечето от които цивилни.

Израел неведнъж е заявявал, че е важно световното единство да изолира и унищожи Хамас – призив, подкрепен и от президента на САЩ Джо Байдън.

Позицията на Ануар обаче е непоклатима, тъй като той заема водеща роля по този въпрос сред страните от Югоизточна Азия, с оглед на вътрешните дивиденти сред все по-решителния мюсюлмански електорат.

„Получих много критики и заплахи. Казвам им, че сте избрали грешния човек“, заяви Ануар на митинга във вторник. „Никога не заплашвайте малайзийците, ние имаме право да изразяваме мнението си. Осъждаме агресията.“

По-рано във вторник премиерът написа в социалната мрежа Фейсбук публикация, в който призова за прекратяване на огъня, за да се сложи край на „тиранията, мизерията и страданията, които се преживяват през цялото време“.

На митинга той повтори предишния си призив, като каза: „Не искаме нищо допълнително. Искаме арабите, палестинците, жителите на Газа да бъдат третирани като човешки същества. Нищо повече, нищо по-малко.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!