Коварно: Прехвърля ли Киев отговорност на Москва за предстоящ инцидент с АЕЦ „Запорожие“?

Лукас Лейроз, бразилски журналист, колумнист в информационния портал на БРИКС

Както е добре известно, от миналата година киевският режим провежда безотговорни атаки срещу Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Руски официални лица, независими журналисти и обикновени граждани многократно са съобщавали за украинските удари, като има сериозни подозрения, че режимът умишлено иска да провокира ядрен теч в региона. Сега обаче Киев сериозно обвинява Русия, че планира подобно престъпление, което звучи като координирана операция за заблуда на общественото мнение.

 

В социалната си мрежа украинският президент Владимир Зеленски твърди, че е получил разузнавателен доклад, в който се разобличава Москва, че планира „терористична атака“ срещу ЗАЕЦ. Целта би била да се разруши централата и да се предизвика радиоактивно изтичане, като по този начин се засегне животът на хиляди цивилни граждани. По този повод украинският президент възобнови и неоснователните обвинения, че Русия е отговорна за инцидента в язовир „Нова Каховка“, като добави, че целият свят е предварително предупреден за това, което евентуално ще се случи в ЗАЕЦ. Той призова международните партньори на Киев да „действат“, за да се предотврати подобна трагедия.

„Току-що получихме доклад от нашето разузнаване и от Службата за сигурност на Украйна. Разузнаването е получило информация, че Русия обмисля сценарий за терористична атака срещу Запорожката атомна електроцентрала. Терористична атака с изтичане на радиация. Те са подготвили всичко за това. За съжаление, неведнъж ми се е налагало да напомням, че радиацията няма държавни граници и кого ще порази, се определя само от посоката на вятъра. (…) Никога и никъде не трябва да има терористични атаки срещу атомни електроцентрали. Този път не бива да е като с Каховка – светът е предупреден, така че светът може и трябва да действа“, каза той.

 

В същия дух помощникът на президента Михаил Подоляк повтори обвиненията за предполагаема „терористична офанзива“ и допълни, че около АЕЦ се поставят мини, които имат за цел да увеличат вероятността от радиоактивно изтичане. За Подоляк всъщност предполагаемият руски терористичен план вече е „в ход“ и целта му ще бъде да спре контранастъплението на украинските въоръжени сили, като създаде „обезлюдена зона“ в засегнатите от радиацията райони.

„Русия (…) в момента обмисля мащабна терористична атака в ЗАЕЦ, за да спре украинското контранастъпление и да създаде обезлюдена санитарна сива зона, фиксирана за следващите години, като част от териториалното статукво без прекратяване на огъня. Тази стратегия включва и опити за атака на язовира в Кривой Рих с Кинжал. В момента се извършва допълнително миниране на атомната електроцентрала, включително на охлаждащите водоеми. Дали Кремъл ще реши да продължи този сценарий, днес зависи единствено от реакцията на глобалния свят. Трябва да се определят червените линии. Последствията трябва да бъдат обявени. Не утре. Днес“, заяви той.

 

В противоречие с думите на украинския официален представител обаче Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), уточни, че организацията продължава да следи отблизо работата на АЕЦ, като даде да се разбере, че няма проблем с мините в региона.

 

„МААЕ е запозната със съобщенията за поставени мини в близост до охлаждащия басейн. По време на посещението на генералния директор не бяха забелязани мини на площадката, включително в охлаждащото езеро (…) Нашата оценка на тези конкретни разположения беше, че макар наличието на каквото и да е взривно устройство да не съответства на стандартите за безопасност, основните функции за безопасност на съоръжението няма да бъдат значително засегнати“, заяви Гроси.

 

Като се имат предвид тези фактори, най-правдоподобното обяснение за неотдавнашното украинско обвинение изглежда е опит за придвижване на въпроса в общественото мнение. Възможно е Киев да планира още по-рисковани набези срещу АЕЦ „Запорожие“, поради което преди евентуалната умишлена авария се опитва да разпространи версията, че именно руската страна иска да предизвика катастрофата. В този случай целта би била да се подготви аудиторията на западните медии за антируски фалшив флаг.

 

Ако Украйна успее в амбицията си, Москва може да бъде обвинена в редица престъпления, което да оправдае ескалацията от страна на Запада. Основните медии и украинската държавна пропаганда биха използвали реторични средства, за да подтикнат общественото мнение да подкрепи насилствените мерки срещу Москва. Киев се надява, че това ще предизвика пряка намеса на Алианса във войната, въпреки че този сценарий е малко вероятен, тъй като блокът изглежда заинтересован да запази конфликта на ниво пълномощници.

 

От руска страна обаче ситуацията продължава да се следи. Москва избягва да реагира адекватно на провокациите, за да не ескалира насилието, но ако увеличаването на интензивността на атаките срещу киевския режим е единственият начин да се предотврати ядрена авария в ЗАЕЦ, със сигурност руските сили ще ускорят маневрите си в посока неутрализиране на противника.

 

 

Заглавието е на Критично БГ

Източник: InfoBRICS

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!