Представители на международна конференция внесоха в посолството на Украйна позиция в защита на Украинската Православна Църква

Участници в международна конференция, проведена в БТА под надслов „Блокада против агресията срещу Църквата: защита на Православието“, внесоха в посолството на Украйна в София своя позиция в защита на Украинската Православна Църква. В нея те настояват за извършване на необходимите процедурни стъпки за отмяна на закона за забрана на УПЦ, който има за цел да унищожи най-голямото вероизповедание в Украйна: „По този начин се нарушава конституционно гарантираното право на гражданите на свобода на вероизповеданието, подкопава се принципът на автономност на религиозната общност и се създават предпоставки за груба намеса във вътрешната дейност на Украинската Православна Църква.“

За прекратяване на практиката на насилствено заграбване на храмове на УПЦ от привърженици на неканоничната „ПЦУ“, членове на националистически организации, представители на местните власти, както и практиката на незаконна пререгистрация на уставите на енориите на УПЦ, така че да попаднат под юрисдикцията на „ПЦУ“; отговорните за гореспоменатите действия трябва да бъдат преследвани от закона, настояват още участвалите в конференцията.

Те настояват за прекратяване на кампанията за дискредитиране на членовете на УПЦ, която се провежда от водещите медии в Украйна, за освобождаването на архиереите и свещениците на УПЦ (в частност на митрополит Арсений, игумен на Светогорската Лавра), задържани по фалшиви обвинения.

Също така, безпристрастно и обективно разглеждане на съдебните дела на свещениците от УПЦ и стриктно спазване на правата им като граждани на Украйна. Както и за прекратяване практиката на арестуване на свещеници от УПЦ, за да бъдат разменяни за украински военнопленници.

В обръщението към украинските власти на международните богослови и общественици се отправят призиви още за: „Отмяна на незаконните санкции, въведени с укази на президента на Украйна срещу редица архиереи на УПЦ. Забраняване на въоръжените сили и на други военни формирования на Украйна да обстрелват православни храмове, с цел по-късно да създават в тях военни огневи позиции.

Спиране на извършването на религиозен геноцид срещу членовете на УПЦ заради духовните им връзки с РПЦ (което се отнася по-конкретно до унищожаването на изображения на руски светии, икони и църковна утвар).

Също така е необходимо спешно да се спре процесът на преименуване на храмове, наречени в чест на светии, свързани с духовната история на Русия. Спиране на политическата и административната подкрепа на така наречената „Православна Църква на Украйна“, чиято цел е да унищожи каноничната УПЦ, както и да наруши правата на нейните вярващи.”

В международната конференция „Блокада против агресията срещу Църквата: защита на Православието“ участие взеха протойерей Михаил Ковачев, БПЦ, Ловчанска епархия, геополитическият анализатор Драгана Трифкович, Сърбия, Румяна Ченалова, юрист, Василианна Мерхеб, богослов, Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и журналистът и политически анализатор Валентин Кардамски.

В конференцията неприсъствено представиха своите позиции и архиепископ Теодосий Хана от Йерусалимска патриаршия, митрополит Лука Запорожки от УПЦ, свещеник Саша Петрович от Сръбската Православна Църква, САЩ и Максим Костенко, религиовед, бивш заместник-председател на Синодалния отдел на УПЦ за младежта.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!