Предложението за финансиране на правителството на САЩ без пари за Украйна и Израел

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън (републиканец) внесе законопроект за временно продължаване на финансирането на федералното правителство, изолирано от помощта за Израел и Украйна. Това съобщи The Hill.

В разговор с представители на Републиканската партия в долната камара на Конгреса в събота Джонсън е заявил, че възнамерява да прокара свой план за избягване на спирането на работата на федералното правителство на САЩ (shutdown) на 17 ноември.

С този план се осигурява непрекъснато финансиране на работата на няколко правителствени програми и агенции, свързани със селското стопанство, енергетиката, военното дело, транспорта и жилищното строителство, наред с други, до 19 януари 2024 г. Финансирането на работата на други отдели и програми се предлага да бъде удължено до 2 февруари 2024 г.

Вестникът отбелязва, че законопроектът не предвижда средства за подкрепа на Израел и Украйна, нито за защита на границите на САЩ. Въпреки това Джонсън е заявил, че въпросът за целевите марки трябва да се разглежда отделно от законопроекта, който има за цел да избегне спирането на работата агенциите.

Politico на свой ред подчертава, че предложението на Джонсън вече е критикувано от някои негови съпартийци, което намалява шансовете законопроектът да бъде одобрен от долната камара на Конгреса, където републиканците имат мнозинство.

Дори и да бъде одобрен от Камарата на представителите, има голяма вероятност законопроектът да бъде отхвърлен от Сената на Конгреса, където демократите запазват мнозинство. Затова изданието смята, че предложената от Джонсън инициатива едва ли ще предотврати спирането на работата на правителството.

Компромисният законопроект за продължаване на финансирането на дейността на федералното правителство, приет по-рано от Конгреса и подписан от президента Джо Байдън, изтича на 17 ноември. Ако дотогава законодателната и изпълнителната власт на САЩ не приемат нов подобен документ, министерствата и агенциите ще бъдат принудени да преустановят дейността си поради липса на финансиране.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!