Правителството на Шолц легализира марихуаната. Да им е весело на германците

Германското правителство одобри спорен закон за легализиране на отглеждането и употребата на канабис с цел развлечение, давайки нов импулс на световната тенденция за облекчаване на правилата за ползване на канабис, съобщава Ройтерс и БТА.

Новото законодателство, което тепърва трябва да премине през парламента, ще даде правото на пълнолетните жители на страната да притежават до 25 грама марихуана, да отглеждат до три растения и да купуват канабис от съответните клубове.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Кабинетът на Олаф Шолц се надява новото законодателство да ограничи черния пазар, да защити потребителите от нискокачествената марихуана и да облекчи съдебната система. Консервативната опозиция обаче твърди, че новите правила ще насърчат употребата на канабис и ще създадат още повече работа за властите.

Ако законът бъде одобрен от парламента, Германия ще стане една от страните в Европа с най-либерални правила по отношение на канабиса.

Легализирането на марихуаната води до ръст на потреблението и увеличаване на здравните проблеми, създавани от канабиса, се посочва в доклад на агенция по наркотиците към ООН, публикувана през март.

Кабинетът на Шолц промени първоначалните планове, според които продажбата на марихуана трябваше да бъде разрешена в лицензирани магазини в цялата страна. Вместо това правителството даде старт на пилотен проект с малък брой лицензирани магазини в някои региони, за да тества ефекта от легалното разпространение на канабис.

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!