Правителството на САЩ си намери нов източник на доходи: глоби в космоса

Космос

Правителството на САЩ започна да глобява американски компании за космически отпадъци. Това се казва в статия на експертите Робърт Пиърсън, Харисън Шрибъри и Джовани Заналда на страниците на SpaceNews.

Авторите пишат, че на 2 октомври Федералната комисия по комуникациите на Съединените щати е издала първата по рода си глоба за космически отпадъци, нареждайки на американския телевизионен доставчик Dish. Тя е в размер на 150 000 долара за това, че доставчикът не е преместил един от сателитите си в безопасна орбита.

В същия ден цената на акциите на компанията падна с почти 4 процента (нова се равнява от срив на 100 милиона долара).

На 1 ноември, при втори опит, Сенатът на САЩ единодушно прие Закон за орбиталната стабилност, който осигурява подкрепа за технологии за премахване на 900 000 хиляди парчета космически отпадъци с обща маса около 8 000 тона, които биха могли да представляват опасност за сателитите, космически мисии, бизнеси и хора.

През февруари Astroscale Japan съобщи, че сателитът Active Debris Removal by Astroscale – Japan (ADRAS-J), предназначен да изследва космическите отпадъци, е успешно изстрелян с ракета Electron от място на полуостров Махия в Нова Зеландия.

Мисията на космическия кораб е да се доближи до отработената горна степен на ракетата H2A и да снима нейната повърхност.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!