Икономически проблеми и фермерски протести ли? Правителството на Германия си вдигна рязко заплатите. Колко ще взима Шолц?

Олаф Шолц, Германия

Въпреки огромните дупки в германския бюджет, които доведоха до съкращения в обществените услуги и вдигнаха фермерите на протест, заради ръста на данъците, германското правителство реши да си гласува сериозно увеличение на заплатите, както и на все по-раздуващатия се щат на държавни служители в страната. Това пише интернет изданието RMX News, което дава пълен отчет на ръста на различните месечни възнаграждения.

Всъщност това е най-голямото увеличение от десетилетия и ще струва на германския данъкоплатец допълнителни 979 милиона евро годишно. Сиреч, почти 1 милиард евро.

Правителствените служители ще започнат да получават по-високи заплати през март. Президентът на страната например ще види новата си месечната заплата в размер на 23 003 евро, спрямо 21 625 евро на месец преди. Това е увеличение от 6,37 процента.

Олаф Шолц също може да очаква повишение, като заплатата му ще се вдигне до 22 083 евро от 20 702 евро.

Министрите също ще видят увеличение от 7 процента. Заплатите им ще се повишат до 17 990 евро от 16 816 евро. Пенсиите им обаче също ще растат, тъй като колкото повече печелят държавните служители, толкова по-висока ще бъде пенсията им.

Само след четири години на поста всеки член на правителството ще получи право на пенсия в размер на 27,74 процента от заплатата му.

Например, според този показател, месечната пенсия на Олаф Шолц ще възлиза вече на 6 117 евро на месец, в сравнение с 5 734 евро преди това само, заради времето в което е канцлер на Германия. Това вече е много повече, отколкото повечето германци печелят като чиста заплата и астрономически по-високо от пенсионните изплащания на повечето германци дори след цял живот работа.

От 1 март държавен служител в по високите нива ще печели с 298 евро повече на месец, което се равнява на увеличение от 10,73 процента. Всеки държавен служител в сектора на висшето образованието, който включва в себе си и директорите на средните училища, ще печели 458 евро на месец повече от преди.

Правителството вече се споразумя за увеличенията на заплатите и те ще възлизат на 979 милиона евро повече за държавните служители и пенсионираните държавни служители.

Същевременно, правителството на Германия е изправено пред финансова криза, след като Конституционният съд, постанови, че опитите на правителството да прехвърли пари в бюджета от средствата за коронавируса към други цели са противоконституционни, което доведе до 60 милиардна дупка в бюджета.

В резултат на това правителството сега прибягна до съкращения в други области, включително ощетява фермерите, което предизвика широки протести.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!