Пожарът в АЕЦ Запорожие, причинен от ВСУ, е потушен от Русия!

Пожарът в охладителната кула на Запорожката атомна електроцентрала, възникнал в резултат на атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), е напълно потушен. Това съобщи председателят на Комисията по въпросите на суверенитета, патриотичните проекти и подкрепата на ветераните на Обществената камара на Руската федерация Владимир Рогов в своя канал в Telegram рано сутринта. Новината бе съобщена от ТАСС.

„Пожарът в охладителната кула на Запорожката атомна електроцентрала, възникнал след атака на украинските въоръжени сили, е напълно ликвидиран“, пише той.

Охладителната кула е специално устройство за охлаждане на голямо количество вода чрез насочен въздушен поток. Охладителните кули с голям капацитет се използват за охлаждане на топлообменници, по-специално в топлоелектрически централи и атомни електроцентрали, уточняват от медията.

По-рано губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че охладителните системи на Запорожката АЕЦ горят в резултат на удар на удари от ВСУ. Пожарът не е успял да засегне по никакъв начин работата на атомната централа.

Атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу оборудването на Запорожката атомна електроцентрала може да се оцени като акт на ядрен тероризъм, съобщава Росатом.

„Имайте предвид, че днешната атака е извършена срещу оборудването на атомна електроцентрала, чиято основна задача е охлаждане на водата при нормална работа на станцията, така че това събитие може да се характеризира като факт на ядрен тероризъм от страна на украинските власти“, се казва в изявление на държавната корпорация.

От „Росатом“ отбелязаха, че „украинският режим отдавна се опитва систематично да атакува Запорожката атомна електроцентрала и град Енергодар“.

„През април тази година беше извършена масирана атака с дронове срещу града и Запорожката АЕЦ – трима души бяха ранени, един от тях тежко. През юни украинските въоръжени сили атакуваха един от постовете за радиационен контрол на Запорожката АЕЦ , разположена във Велика Знаменка, също през юни подстанция „Луч“, която осигурява електричество на Енергодар и близките населени места, беше сериозно повредена в резултат на вражески безпилотни летателни апарати.

На 3 юли украинските въоръжени сили атакуваха подстанция Радуга, където се работеше към този момент. Тя беше ударена три пъти от безпилотни самолети. Девет служители на Запорожската атомна електроцентрала бяха ранени“, припомнят от „Росатом“.

ИЗВЪНРЕДНО! Гори НАЙ-ГОЛЯМАТА АЕЦ В Европа – ЗАПОРОЖКАТА след обстрел на ВСУ! ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!