Посланикът на САЩ в Будапеща реши да прати Орбан при Зеленски. Виктор не го отрази

Само ден след посещението на унгарския президент Каталин Новак в Украйна посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман заяви, че унгарското правителство трябва да последва примера ѝ, пише Remix News.

Той приветства посещението на Новак в Украйна, където тя проведе разговори на четири очи с украинския президент Володимир Зеленски. Пресман обаче не се задоволява с този жест и пише, че се надява унгарското правителство скоро да последва примера на президента.

До този момент премиерът на Унгария Виктор Орбан отразява с мълчание съветът на американския посланик.

Пресман обаче не споменава, че президентът е била част от унгарското правителство, в миналото е – член на правителствения кабинет, както и член на управляващата партия „Фидес“.

По повод изказването на Пресман порталът за новини и мнения Mandiner посочва, че позицията на правителството е абсолютно същата като тази на Каталин Новак в Украйна. След срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев Новак заяви, че наред с други неща двамата президенти са се договорили да създадат президентска телефонна линия между двете страни.

Още от назначаването си през август миналата година Пресман е яростен критик на унгарското правителство и провежда редица спорни кампании, за да насърчи унгарското население да бъде по-отворено към подкрепата на Украйна във войната.

Неотдавна САЩ въведоха и нови ограничения за издаване на визи за унгарци, което според унгарското правителство е отмъщение за отказа на Унгария да подкрепи военните усилия на Запада в Унгария; администрацията на Байдън обаче също е в противоречие с Унгария по редица въпроси.

„Левичарската администрация на Байдън иска да окаже натиск върху страната ни, за да промени политиката си: те искат Унгария да се откаже от позицията си в подкрепа на мира, от антимиграционната си политика и от отхвърлянето на джендър идеологията“, казват Естер Паркани и Левент Сикра, двама анализатори, работещи в унгарския мозъчен тръст Център за основни права.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!