Пореден скандал ври в САЩ. За втори път в историята си искат импийчмънт на министър

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Камарата на представителите в САЩ повдигна импийчмънт на Алехандро Майоркас, ръководител на Министерството на вътрешната сигурност (МВС), съобщава Ройтерс.

Резолюцията беше подкрепена от 214 души, а 213 бяха против. Камарата на представителите смята, че Майоркас е виновен за миграционната криза, като именно повереното му ведомство е отговорно за защитата на границите на страната. Сега документът трябва да бъде разгледан в Сената.

Това е вторият случай в историята, в който ръководител на федерално министерство е подложен на импийчмънт. Първият подобен случай е станал в далечната 1876 г. Тогава Камарата на представителите приема резолюция за импийчмънт на военния министър Уилям Белнеп. Той подава оставка още същия ден.

Сенатът обаче не подкрепил импийчмънта на Белнап.

Президентът Джо Байдън вече нарече решението на Камарата на представителите противоконституционно и политически пристрастно. Изявлението на държавния глава беше публикувано на уебсайта на Белия дом. Според него Камарата на представителите трябва по-добре да се занимае със законопроекта за отпускане на помощи за Украйна, Израел и Тайван.

Републиканците неведнъж са призовавали Майоркас да подаде оставка заради кризата по границата с Мексико. Те настояваха, че министърът се е провалил в борбата с нелегалната миграция.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!