Зверски скандал в Полша. Депутат взриви евреите със свое действие. И нарече религията им „талмудски сатанизъм“

Гжегож Браун от дясната партия „Конфедерация“ използва пожарогасител, за да изгаси свещите за Ханука, запалени по време на церемония с участието на полско-еврейски лидери и посланика на Израел, пише Remix News.

И беше изгонен от заседание на парламента, след като 

След инцидента той защити действията си, като заяви: „Всъщност аз възстановявам нормалността и баланса, слагайки край на действията на сатанински, талмудистки и расистки триумфализъм.“

Въпреки това Браун беше осъден от останалата част на политическия спектър. Освен че го изгони от заседанието на парламента, председателят обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за извършено от Браун престъпление, съобщава полската информационна служба Wprost.

Инцидентът се е случил в рамките на натоварен ден в парламента. Във вторник сутринта бъдещият министър-председател Доналд Туск представи своето правителство и неговата програма, а впоследствие долната камара на парламента, Сеймът, обсъждаше въпроса преди вота на доверие, който Туск спечели вечерта.

Работата в парламента обаче трябваше да бъде прекъсната, след като Браун се приближи до запалената менора и я напръска с пожарогасител.

„Не може да има място за действията на тази расистка, племенна, дива талмудистка секта на територията на Сейма“, заяви той, на което останалите депутати реагираха с освирквания.

„Вие не сте наясно с посланието на този акт, наречен невинно Ханука“, продължи той. „Възстановявам нормалното състояние, като слагам край на актовете на сатанински, расистки триумфализъм, защото това е посланието на този празник.“

Ярослав Качински, лидер на полската партия „Право и справедливост“

След това председателят на Сейма, Шимон Холовня, обяви, че изключва Браун от заседанието. В изказване пред медиите извън залата Холовня нарече действията и думите на Браун „скандални“. Холовня е един от лидерите на бъдещата управляваща коалиция на Туск. Самият Туск нарече действията на Браун „срамни“ и „неприемливи“.

Скандалът беше разгледан и от Ярослав Качински, лидер на партията „Право и справедливост“. Качински предположи, че този инцидент е част от по-широка тенденция на нападения срещу църкви и погребални церемонии, която според него се случва всеки месец и се насърчава от сегашното парламентарно мнозинство. Той вижда в този модел резултат от толерантното отношение към подобни действия.

Пьотр Глински, заместник-лидер на отиващата си управляваща партия „Право и справедливост“, осъди действията на Браун като „преминаване на ужасна граница“.

Посланикът на Израел в Полша Яков Ливне сподели видеозапис на инцидента и отбеляза, че той се е случил малко след запалването на свещите. „Срам“, написа той.

Посланикът на САЩ Марк Бжежински заяви, че инцидентът трябва да бъде осъден най-строго, тъй като е явно антисемитски и е пример за „отвратителна омраза“.

Холовня заяви, че ръководството на Сейма, известно като президиум, ще се събере, за да вземе решение за финансова санкция за депутата. „След като се установи точният характер на действията на г-н Браун въз основа на записите, в прокуратурата ще бъде подадена молба срещу него“, добави той.

По-късно, след заседание на президиума, Холовня обяви, че са издали максималното възможно наказание, което е половината от депутатската заплата на Браун за период от три месеца и цялата му депутатска издръжка за шест месеца.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!