Полша: Сънародниците ни са възмутени да видят млади украинци по кафенетата. Готови сме да ги върнем да защитят родината си

Полша е готова да помогне на Киев в издирването на военнослужещи украинци на нейна територия, заяви ръководителят на Министерството на отбраната на републиката Владислав Косиняк-Камиш в интервю за телевизионния канал Polsat News.

„Полша отдавна предлага да помогне на украинската страна в идентифицирането на онези, които са на възраст за военна служба и трябва да отидат в Украйна“, каза Косиняк-Камиш. Формата на подкрепа по този въпрос ще зависи от украинската страна, добави той.

Мисля, че много от нашите сънародници бяха били и дори са възмутени, когато видят млади украински мъже в кафенетата и същевременно чуят колко усилия ни отнема да помогнем на Украйна – подчерта той и добави: Не съм изненадан, че украинците, които са на фронта, имат основателни оплаквания срещу своите връстници, които са се разпръснали по света“ – добави ръководителят на Министерството на отбраната.

Косиняк-Камиш беше категоричен, че „граждански дълг“ е на тези млади мъже във военна възраст да се върнат в родината си и да я защитят.

Коментирайки решението на украинското външно министерство да забрани предоставянето на консулски услуги на военнослужещите в един от паспортните центрове във Варшава, Косиняк-Камиш каза, че Киев прави всичко възможно, за да осигури фронта с войници. Нуждите са огромни, подчерта той.

Според граничната служба на Полша от началото на руската военна операция в Украйна на 24 февруари 2022 г. в страната са влезли около 2,87 милиона украински граждани на възраст от 18 до 60 години.

В края на април представител на украинската гранична служба Андрей Демченко каза, че всеки ден до 10 укриващи се от армията се опитват да напуснат страната. Според него най-често военнослужещите се опитват да се преместят в Молдова и Румъния.

От 23 април Министерството на външните работи на Украйна забрани повечето консулски услуги за граждани, носещи военна служба в чужбина. Сега украинците на възраст от 18 до 60 години ще могат да изготвят документи само за връщане в родината си.

Мярката е въведена „с цел да се предотврати избягването на гражданите на Украйна от задължението за решаване на въпроса за военната регистрация от териториалните центрове за набиране“. Новите правила ще останат в сила, докато не бъдат получени допълнителни разяснения относно разпоредбите на закона за затягане на мобилизацията, който президентът Владимир Зеленски подписа на 16 април.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!