Полша обвини Русия за кризата с мигрантите на… остров Лампетуза

Полското външно министерство обвинява Русия за миграционната криза в Лампедуза, пише ТАСС

Полското външно министерство смята, че Русия е виновна за миграционната криза и по-специално за събитията на остров Лампедуза. Заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Мулярчик направи това твърдение в ефира на Полското радио.

„Мигрантската криза на Лампедуза се вписва в дейности с хибриден характер, чиято цел е да отслабят ЕС и да дестабилизират неговите държави. Без съмнение тук има руски интерес“, каза той.

Според дипломата целта на Русия в ситуацията с миграционната криза е да отклони вниманието на Западна Европа от събитията в Украйна.

„Интересът както на групата „Вагнер“, така и на Русия е да дестабилизират ситуацията в страните от Западна Европа и да отклонят вниманието от воюващата в момента Украйна, и те успяват да го направят, тъй като днес войната в Украйна отстъпва на заден план“, твърди Муларчик.

Полският заместник-министър на външните работи смята, че „някой помага на тези хора (мигрантите – бел. ТАСС) да изминат стотици и дори хиляди километри от Нигерия и страните от Централна Африка до Средиземно море“, „и Русия несъмнено е заинтересована от това“.

Миналата седмица на остров Лампедуза кацнаха рекорден брой мигранти – около 11 000. Общо от началото на годината в Италия са пристигнали над 120 000 мигранти. През същия период на 2022 г. в Италия са пристигнали 64 529 мигранти, а през 2021 г. – 41 188.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече