Полша много възмутена от Тръмп. Да не се предполага, че ще спечели пред „небесния дар“ – Байдън!

Тръмп

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Думите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за намерението му да не защитава безплатно съюзниците от НАТО от потенциална атака „преминават границите“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Анджей Шейна пред портала Onet на 11 февруари, предаде Известия.

Дори като се вземат предвид условията на разгорещената предизборна кампания в Съединените щати, тази част от изявлението, в което Доналд Тръмп недвусмислено заявява, че дори би „поощрил“ Русия към конфликт и нападение, преминава определени граници, които не бива да се прекрачват при всякакви обстоятелства“, смята дипломатът.

Според Шейна думите на Тръмп са сериозно предупреждение за Полша, тъй като са свързани с най-важните интереси на страната, включително в областта на отбраната.

В същото време заместник-ръководителят на полското външно министерство се затрудни да отговори на въпроса за бъдещето на Северноатлантическия алианс.

Той също така призова да не се предполага, че Тръмп със сигурност ще спечели предстоящите президентски избори в САЩ. Шейн нарече сегашния ръководител на Белия дом (Джо Байдън ред.) „политически подарък от небето“ и изрази мнение, че европейските страни в момента трябва да засилят сътрудничеството в отбранителния сектор.

Според него „концепцията за стратегическа автономия“ на Европейския съюз се е върнала на дневен ред. В същото време дипломатът призова да се убедят американските политици, че идеите на Тръмп няма да бъдат реализирани.

По-рано през деня Тръмп заяви по време на предизборния си митинг в Южна Каролина, че би окуражил Руската федерация да нападне държави – членки на НАТО, ако те не изпълняват финансовите си задължения към блока. Той припомни разговора си с президента на определена „голяма държава“, на когото казал, че страните от алианса „трябва да платят първи“.

В отговор генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи предложенията, че съюзниците от НАТО няма да се защитават взаимно, като подкопаващи сигурността на целия Северноатлантически съюз, включително сигурността на САЩ, което излага на риск европейските войници. Той предупреди, че всяка атака срещу НАТО ще бъде посрещната с отговор.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!