Отказът на Полша да дава оръжия на Украйна може да разклати единството на НАТО

Джон Коди за RMXnews

Откакто започна руската инвазия в Украйна отношенията между Полша и Украйна процъфтяват – поне на повърхността. Под нея обаче напрежението остава. Последните действия на Украйна доведоха до бърза поредица от събития, включително обявяването на Полша, че планира да оттегли военната подкрепа за Киев , което заплашва да има геополитически последици.

Решението на Украйна да съди Полша в Световната търговска организация (СТО), заради зърненото ембарго на Варшава може да е било шок за полското правителство, но забележките на украинския президент Володимир Зеленски в ООН, в които твърди, че страните със зърнено ембарго — ясен намек за Полша – помагат на Путин, бяха може би бяха последната капка на търпението ѝ.

В отговор на различните спорове между Полша и Украйна, полският президент Анджей Дуда сравни Украйна с „давещ се човек“, добавяйки, че „давещият се човек е изключително опасен, защото може да те дръпне в дълбините… Той може просто да удави спасителя си.”

След това премиерът Матеуш Моравецки съобщи може би най-значителната новина, като каза пред Polsat News: „Вече не прехвърляме никакви оръжия на Украйна. Сега ще се въоръжим с най-модерните оръжия.“

Полша е един от най-големите доставчици на военна помощ за Украйна в света, на фона на нейния БВП и военни сили. С новината, че страната оттегля подкрепата си, това може да е  повратна точка в усилията на НАТО да запази единството по отношение на Украйна. 

След като полското правителство се обърна срещу Украйна, голяма част от обществото може да последва примера му. Всъщност, както съобщава унгарският вестник Magyar Nemzet , някои от най-големите полски вестници бързо се изпълниха с негативни коментари за Украйна, докато споровете между двете страни нарастват.

По отношение искът на Украйна за зърното в Световната търговска организация, различни потребители, написаха остри коментари в полския Gazeta Wyborcza:

„Това е отвратително в светлината на това колко много вече направихме за Украйна. Скандално!“ „Това е известната им благодарност…“ „Полша трябва НЕЗАБАВНО да спре доставките на оръжие и финансовата подкрепа за украинските бежанци, живеещи в Полша!“ „В Украйна вече не мислят логично.“ „Това е краят на моята подкрепа за Украйна и изглежда, че ще има още хиляди.” 

В най-големия таблоид в Полша, Fakt24, статия за делото на Украйна в СТО получи близо 500 коментара и 212 „гневни“ реакции. Някои от коментарите включват:

„Градовете Пшемисл и Жешув ще бъдат ли атакувани от Украйна утре? С нашите танкове и F-16? Украинците показват истинското си лице. И това е само началото…” „Протягаш малкия си пръст и той иска цялата ти ръка.“ Това е благодарността им! Време е да се погрижим за собствената си държава!“

Потенциалът за политическо и идеологическо разделение между Полша и Украйна може да дойде като известно облекчение за унгарските власти, които гледаха с ужас как техните полски съюзници атакуваха Будапеща, заради позицията й по конфликта в Украйна. 

Всичко зависи от изхода на изборите в Полша на 15 октомври. Правителството трябва да запази достойнство пред обществото, след като Зеленски се обърна срещу Полша точно преди решаващия вот в страната.

Освен това консервативното правителство на Полша може да бъде принудено да сключи съюз с дясната партия Конфедерация, ако иска да запази властта си след изборите – партия, известна с изключително критичната си позиция към безусловната подкрепа на Полша за Украйна. Такъв съюз, ако се случи, би означавал, че партията „Право и справедливост“ (PiS) ще трябва да се откаже от традиционната си проукраинска позиция. И точно, заради превъртането на гайките от страна на Украйна, управляващите консерватори в Полша вероятно решиха да направят своя ход срещу Киев.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!