Полша и Германия купиха рекордно количество торове от Русия

Полша увеличи покупките си на руски торове 3,3 пъти. Благодарение на ръста на покупките руските компании се изкачиха от шесто на второ място сред доставчиците за страната, съобщи РИА Новости, позовавайки се на статистическата служба на страната.

През юли 2023 г. бизнесът от Полша е закупил торове от руски доставчици на стойност 20,2 млн. долара. Миналата година покупките за същия месец са били едва 6,2 милиона.

В резултат на това Русия се превърна във втория по големина доставчик на тези продукти след Германия, която предостави доставки на стойност 22,6 млн. долара. Сред най-големите партньори са също Литва (13,5 млн. долара), Финландия (8,3 млн. долара) и Нидерландия (8,1 млн. долара).

От началото на 2023 г. Полша е внесла торове от Русия на стойност 97,6 млн. долара. Това е с почти една четвърт по-малко от първата половина на 2022 г. В същото време, поради повишаването на цените на газа през миналата година, местният производител ANWIL (част от Orlen Group) е принуден да спре производството на азотни торове до стабилизиране на ситуацията на пазара на горива.

Полша не е единствената страна, която е увеличила вноса си на торове от Русия.

През първата половина на 2023 г. Германия е закупила от Русия селскостопански продукти на рекордната стойност 151,3 млн. долара. В сравнение със средното ниво за последните пет години (45,5 млн. долара) ръстът на доставките е 3,3 пъти. Тази цифра е най-високата в историята на статистиката от 2008 г. насам.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече