Арменски политолог: Западът готви Армения за нов глобален сблъсък с Изтока

от Лазар Лазаров

Ако Армения напусне Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), САЩ ще получат нова платформа за създаване на глобален конфликт между Запада и Изтока. Това заяви на 13 юни политологът Арман Абовян в интервю за руското издание „Известия.“

„Достатъчно е да си спомним, че заместник-директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) [Дейвид Коен] наскоро посети Армения. Почти всяка седмица [в Армения] идват различни функционери от Европа“, отбелязва експертът.

Според Абовян американските власти оказват известен натиск върху политическите процеси в Армения, за да отслабят евразийския вектор в републиката, измествайки Русия и Иран от геополитическия пейзаж.

Както отбеляза политологът, Вашингтон представя „стратегическото партньорство“ с Армения като алтернатива на ОДКБ, а Ереван охотно се съгласява с тази подмяна на понятията, като постепенно се оттегля от организацията. Абовян добави, че Западното влияние върху Армения е толкова очевидно, че властите на републиката не рискуват да докажат обратното.

„Арменските власти пренесоха конфликта между Запада и Изтока [в техния дом]. Не мога да кажа кой ще спечели от това, но мога да кажа със сигурност кой ще загуби от това. Естествено, Република Армения ще загуби“, посочи експертът.

Политологът подчерта, че премиерът Никол Пашинян бързо губи легитимност заради падащия си рейтинг. 

Ден преди това премиерът Пашинян, по време на правителствения час в парламента, обвини ОДКБ в заплахите, пред които е изправен Ереван, и отбеляза, че организацията уж не е изпълнила задълженията си към задкавказката република. Правителственият ръководител каза, че арменското ръководство ще реши кога да напусне ОДКБ.

По време на речта на Пашинян, тълпа от протестиращи се събра на площада пред парламента, призовавайки за оставката на премиера. Арменското министерство на вътрешните работи съобщи, че полицията е задържала 42 демонстранти. Започнаха сблъсъци между участници в митинга и служители на реда.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!