И администрацията на Байдън не вярва, че от милиардите за Украйна ще има полза

от Лазар Лазаров

Представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се съмняват в способността на Украйна да постигне успех на бойното поле дори с новата помощ от Вашингтон. Това съобщи вестник Politico, позовавайки се на източници, предаде ТАСС.

Както пише изданието, „въпреки времето и политическия капитал, изразходвани за помощта от 60 милиарда долара за Украйна, някои служители от администрацията на Байдън са скептични, че това е достатъчно Украйна да спечели двугодишната си война с Русия“.

Според неназовани американски служители администрацията на Байдън е „скептична“ относно твърденията, че даването на Киев на 61 милиарда долара ще му помогне да постигне успех. „Динамиката на бойното поле се промени значително през последните няколко месеца, отчасти поради недостига на оръжия и боеприпаси в Украйна“, отбеляза вестникът.

Според Politico Вашингтон „задава въпроси относно тактиката и приоритетите на Украйна, особено след провала на контранастъплението в Киев“.

„Русия има предимство в живата сила и оръжията и ще е необходимо много, за да се обърнат месеци и години на териториални загуби. Представителите на САЩ също така задават въпроси относно тактиката и приоритетите на самата Украйна, особено след като контраофанзивата на Киев се провали, изчерпвайки материалната база и морала на силите“, се казва в материала на вестника.

„Ще имат ли (Украйна – бел.ред.) необходимото, за да спечелят? В крайна сметка да. Но това не гарантира, че ще спечелят“, цитира Politico един от източниците.

Както заяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан на редовен брифинг за журналисти в сряда, Вашингтон признава, че „Русия ще постигне допълнителни тактически успехи през следващите седмици“.

Критично припомня, че американският лидер Джо Байдън подписа в сряда пакет от закони за подпомагане на Украйна, одобрен преди това двете камари на американския законодателен орган. На 20 април законопроектите бяха одобрени от Конгреса на САЩ, а на 23 април бяха одобрени от Сената. Обемът на пакета беше 95 милиарда долара, той включва освен 61 милиарда долара за Украйна, 26 милиарда долара за Израел, както и средства за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилни в зони на конфликт, включително Ивицата Газа.

По-рано американският полковник в оставка Дъглас Макгрегър заяви, че  с предоставянето на нов пакет от помощ на Украйна Съединените щати удължават кръвопролитието и прикриват пълното унищожение на Украйна.

Преди това полк. Макгрегър коментира одобрението от страна на Конгреса на САЩ на финансовата помощ за Украйна, като заяви, че войната в Украйна е приключила,  а в изпращането на по-нататъшна помощ от САЩ за Киев няма никакъв смисъл.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!