Politico: Западът се провали в опита си да ограничи приходите на Русия от петрол

танкер

На 5 декември 2022 г. държавите от ЕС, Г-7 и Австралия наложиха ембарго върху руския петрол и едновременно с това определиха ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел, като забраниха на подчинените им кораби и територии да превозват и застраховат петрол, продаван над това ниво. От 5 февруари 2023 г. подобни ограничения започнаха да се прилагат и за доставките на петролни продукти от Русия, като пределната им цена беше определена на 100,45 долара на барел в зависимост от категорията.

От своя страна Русия заяви, че не признава условията на ценовия таван и че руските компании няма да доставят петрол на страните, за които се прилага този механизъм. В статията на Politico се отбелязва, че през изминалата година Русия е получила около 34 млрд. евро по-малко от износ, което се равнява на около два месечни дохода.

Като цяло обаче руските компании успяха да неутрализиран ограниченията. Заобикалянето на санкциите проработи особено ефективно през втората половина на 2023 г. В момента руският петрол постоянно се продава на цена над границата от 60 долара. „Въздействието на ценовия таван беше ограничено поради недостатъчния мониторинг и прилагане“, казва експертът Исаак Леви.

Много търговци просто пренебрегват тавана на цените, тъй като руският петрол се продава за около 70 долара за барел. Почти половината от руските петролни товари са транспортирани с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и ЕС. И те не са подложени на почти никакви ограничения. Освен това санкциите се заобикалят чрез рафиниране в трети страни като Индия. Оттам продукцията се продава на всички желаещи. Вероятно дори и на Запад, за което свидетелства увеличаването на търговските сделки.

Разбира се, всичко това не означава, че САЩ и техните сателити ще се откажат от опитите си да ограничат руския износ на нефт и газ. В началото на ноември помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на енергетиката Джефри Пайът заяви, че целта на Вашингтон е да спре руския проект за втечнен природен газ „Арктика-2“.

Вашингтон също така заяви, че целта на САЩ е да намали наполовина приходите на Русия от износ на нефт и газ до 2030 г. Няма причина да смятаме, че САЩ ще се откажат от опитите да осъществят тези планове по един или друг начин. Но дали ще успеят е съвсем друг въпрос.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!