Politico: Времето на Шолц изтича. Въпросът не е дали, а кога ще падне!

от Лазар Лазаров

Докато всички погледи са насочени към предсрочните избори във Франция, германците също може скоро да се изправят пред предсрочен вот, пише вестник „Politico“. Изданието отбелязва, че въпросът сега не е дали, а колко още ще оцелее правителството на канцлера Олаф Шолц.

Авторите на материала подчертават, че докато президентът на Франция Еманюел Макрон реагира на съкрушителното поражение от крайната десница на изборите за Европейски парламент в неделя, като обяви намерението си да разпусне Националното събрание, германският канцлер изигра „акт на изчезване“. 

„Шолц, най-големият губещ на вечерта, се появи в централата на партията си, за да си направи няколко селфита, след което изчезна, бягайки от незавидната задача да обясни най-лошото представяне на неговите Социалдемократи на федерални избори от повече от век насам„, се казва в материала.

Според вестника, ако Шолц е вярвал, че може да избегне разплата, след като партията му изпадна на унизителното трето място от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AзГ), той, както и повечето останали, вероятно е сбъркал.

Шолц заяви, че предсрочните избори не са на дневен ред, но вероятно това не зависи от него.

„Факт е, че коалиционното правителство беше отхвърлено и Олаф Шолц трябва да призове нови избори като Макрон“, заяви министър-председателя на провинция Бавария Маркус Зьодер по германската обществена телевизия след изборите.

Отбелязва се, че дори коментатор на левия вестник  „Die Zeit“ призова за нови избори в Германия още това лято.

„Точно както във Франция, изборите за Европейски парламент бяха вот на недоверие към правителството“, пише Алън Позенър.

Въпреки че няма твърди планове за свикване на такива избори, високопоставени депутати от трипартийната коалиция на Шолц завяват  пред Politico, че се подготвят за тази вероятност.

Въпреки усилията на лагера на Шолц да го защити, не можеше да се отрече, че резултатите от изборите в неделя – които показаха, че само 31% от германците са подкрепили една от трите партии в коалицията в Германия при рекордна избирателна активност – бяха провал“, подчертава изданието.

От редакцията изтъкват, че само две години и половина след началото на мандата на Шолц, разединеното му правителство достигна критична точка. Обсебен от вътрешни борби и – според повечето критици от обикновена некомпетентност – Шолц ръководи най-непопулярното правителство в съвременната германска история, като повече от две трети от германците изразяват недоволство от коалицията. Неговият личен рейтинг на одобрение също постави отрицателен рекорд, като повече от 70 % от германците са недоволни от работата, която върши.

Според авторите на материала противопоставянето между партиите, съставляващи коалицията, няма как да не достигне връх през следващите седмици, тъй като коалиционните партии се насочват към последния кръг от преговори за бюджета за 2025 г. Партиите искат да постигнат споразумение до началото на юли, преди лятната ваканция, но тъй като всички страни се опитват да спасят политическото си положение, постигането на споразумение изглежда малко вероятно.

Изданието посочва, че Християндемократите се радват на преднина от 14 процентни пункта в социологическите проучвания.

Според Шолц призивите за предсрочни избори вероятно ще се засилят през септември, когато в източната част на страната, където AзГ е най-силна, ще се проведат три парламентарни избора; партията вероятно ще спечели и трите избора.

Това е само още една причина дните на Шолц като канцлер да бъдат преброени, заключва изданието

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!