Politico: Украйна се е запътила към поражение. Русия никога не е била по-близо до целта си

от Лазар Лазаров

Попитайте един украински войник дали все още вярва, че Западът ще подкрепи Киев „колкото е необходимо“. Това обещание звучи изпразнено от съдържание, пише в статия вестник Politico.

Отбелязва се, че не става дума само за това, че украинските сили са изчерпали боеприпасите си. Забавянето на западните страни с изпращането на помощи означава, че страната изпитва опасен недостиг на нещо, което е още по-трудно да се осигури от снарядите: бойния дух, необходим за победасе казва в статията.

Моралът сред войските е мрачен, повален от безмилостни бомбардировки, липса на модерни оръжия и загуби на бойното поле. В градовете, отдалечени на стотици километри от фронта, тълпите от млади мъже, които се нареждаха да се присъединят към армията в първите месеци на войната, изчезнаха.

Въпреки че президентът Владимир Зеленски казва, че Украйна се опитва да намери начин да не отстъпва, военните офицери признават, че това лято са неизбежни още загуби. Единственият въпрос е колко тежки ще бъдат те. Владимир Путин вероятно никога не е бил по-близо до целта си.

Както пише изданието, за война с такова епохално значение мащабът на действията на западните лидери в помощ на Киев за отблъскване на руския нападател далеч не отговаря на тяхната гръмка реторика. Това разочарование доведе до умора и раздразнение на украинците от всички рангове – от войниците, копаещи окопите, до министрите, управляващи страната.

Зеленски определи залозите още по-остро, като заяви, че Украйна „ще загуби войната“, ако Конгресът на САЩ не се намеси и не предостави помощ. Все повече изглежда, че залогът на Путин, че може да сломи украинската съпротива и западната подкрепа, може да се оправдае.

Това ще остави Путин свободен да се разпорежда с ранената страна през следващите месеци и години. Дори ако Русия не успее да унищожи Украйна, частичната победа ще остави надеждите на Киев за присъединяване към ЕС и НАТО в неизвестност.

Украинската армия очаква още загуби през следващите месеци. Александър Сирски, главнокомандващ ВСУ, предупреди, че ситуацията на източния фронт на Украйна „значително се е влошила“, пише още в статията.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!