Politico: След катастрофалните избори 40 млрд. евро могат да съборят Шолц

от Лазар Лазаров

След катастрофалните избори за ЕС за коалицията на канцлера Олаф Шолц, правителството може да не оцелее след продължителен спор за бюджета. Това пише вестник „Politico“.

„Ако може да се определи цената на оцеляването на коалиционното правителство на Германия, тя би била около 40 милиарда евро„, се казва в материала.

Според експертите това е приблизителната сума, която канцлерът Олаф Шолц и неговите коалиционни партньори трябва да намалят във федералните разходи, за да запълнят недостига в държавния бюджет за 2025 г.

След катастрофалните резултати от европейските избори за трите партии в германската лява коалиция – които заедно събраха само 31 процента от гласовете – оцеляването на правителството на Шолц може да зависи от това дали партиите ще успеят да постигнат бюджетно споразумение без голям сблъсък, пишат авторите.

„Или ще се съберем сега, или ще оставим всичко на самотек“, заяви Тим Клусендорф, депутат от Социалдемократическата партия (СДП) във финансовата комисия пред Politico.

Управляващите партии са единодушни, че силно отслабената коалиция не може да издържи на още един тежък спор за бюджета, както се случи миналата година, след като решението на германския върховен съд отвори дупка от 60 млрд. евро във финансите на страната.

Това решение ограничи възможността на правителството да тегли пари от специални фондове, създадени за заобикаляне на конституционната дългова спирачка, която ограничава федералния дефицит до 0,35 % от БВП, освен в извънредни ситуации, отбелязва изданието.

Последствията от това решение продължават да преследват коалиционното правителство, принуждавайки коалиционните партии да направят резки съкращения на федералните разходи за 2025 г., посочва изданието.

Тъй като коалицията се тресе от смущаващия резултат от изборите – и призивите сред консервативните опозиционни лидери за предсрочни избори – тяхното политическо бъдеще вероятно зависи от това дали могат да постигнат споразумение.

Освен това политическата слабост на партиите означава, че фракциите вероятно ще затвърдят своите основни – и често противоречиви – политически приоритети в опит да обединят своите бази.

Според вестника един от основните спорни въпроси е свързан с отбраната и с това как да се намерят пари за изпълнение на обещанията на Шолц за възстановяване на германската армия и за постигане на целта на НАТО за разходи от 2% от БВП всяка година занапред.

Министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че ще са необходими около 6,5 милиарда евро допълнителни военни разходи през 2025 г., за да се изпълнят ангажиментите на правителството за отбрана. За да финансира тези обещания, той предложи разходите за отбрана да се плащат със специален фонд извън нормалния бюджет на Германия, като се аргументира, че германските граждани имат конституционно право на сигурност.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!