Politico: Сенатът на САЩ може да блокира искането за 100 млрд. долара за Украйна и Израел

Искането за по-нататъшна финансова помощ за Украйна и Израел може да претърпи драматични промени или дори да бъде блокирано в Сената на Конгреса на САЩ. Това съобщава вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

Според техните доклади някои поддръжници в горната камара на законодателния орган на искането за допълнителна голяма военна помощ за Украйна и Израел са „необичайно песимистични“ по отношение на бъдещето на инициативата. Разногласията в Сената по предложението заплашват да доведат до неговото блокиране или драстично изменение. Републиканците спорят дали да включат помощта за Израел и Украйна в един и същи пакет. Изпращането на допълнителна помощ за Киев продължава да предизвиква разногласия в Републиканската партия, като някои членове искат Сенатът да разгледа въпроса за помощта на Израел отделно.

Много законодатели също настояват за сериозни промени в разпределението на средствата.

Както припомня изданието, Сенатът се контролира от демократите, но те ще се нуждаят от девет или повече гласа на републиканците, за да може инициативата да премине едно от процедурните гласувания.

Проблеми и в долната камара на парламента
Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом, заяви във вторник, че администрацията във Вашингтон е обезпокоена от ситуацията около искането за допълнителна финансова помощ за Украйна и Израел и от продължаващите остри разногласия на Капитолийския хълм, които възпрепятстват избирането на нов председател на Камарата на представителите.

Долната камара на парламента е без председател от началото на октомври. Междувременно миналата седмица Белият дом изпрати до Капитолия искане за допълнителни големи бюджетни кредити в началото на 2024 г. (която започна на 1 октомври), най-вече за подпомагане на Украйна и Израел и за противодействие на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Общо изпълнителната власт на САЩ, ръководена от президента демократ Джо Байдън, би искала да получи за тези цели около 106 млрд. долара.

По-нататъшната съдба на искането остава под въпрос, въпреки че демократите в долната камара на Конгреса, както вече съобщиха американските медии, биха могли да прибягнат до процедурна маневра, която да им позволи да подложат на гласуване евентуален законопроект за продължаване на предоставянето на значителна финансова подкрепа на Украйна, дори ако председателят (или изпълняващият длъжността председател) откаже да включи въпроса в дневния ред.

Според съобщенията обаче демократите ще могат да се възползват от тази възможност само веднъж и ще се нуждаят от подкрепата на някои републиканци, за да одобрят законопроекта. Републиканците, някои от които публично се противопоставят на продължаването на помощта за Киев, контролират Камарата на представителите на междинните избори през ноември 2022 г. Въпреки това, поради острите вътрешнопартийни различия, републиканците досега не са успели да осигурят кандидатура, която да ги удовлетворява, за председател на парламента – третата по важност длъжност в йерархията на правителството на САЩ – и да я утвърдят

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече