POLITICO: Сега зависи от Байдън, дали да изпрати противоречиво оръжие на Украйна

Решението за изпращането на касетъчни боеприпаси в Украйна е на бюрото на президента Джо Байдън и може да бъде финализирано тази седмица, според двама Американски служители.
Очаква се Байдън да одобри изпращането на оръжията, каза един от тях.

Украинските сили изпитват затруднения с пробиването на предните линии на Русия по време на контранастъплението си и официални лица смятат, че предоставянето на боеприпасите ще даде предимство на Киев, тъй като запасите му от конвенционално оръжие намаляват.
Възгледите на администрацията на Байдън относно предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна се промениха през последната година. През декември, говорителят на Националния Съвет за Сигурност (National Security Council) Джон Кърби заяви, че САЩ имат „опасения“ относно изпращането на противоречивите оръжия, които са забранени от повече от 100 държави, тъй като не експлодиралите боеприпаси могат да убият цивилни лица.
Но в последно време администрацията клони към изпращането на касетъчни боеприпаси, тъй като Киев изразходва големи количества от своите запаси от конвенционално оръжие. Високопоставен служител на Пентагона наскоро сподели със законодателите заключенията на военните анализатори, че касетъчните боеприпаси ще бъдат полезни на бойното поле, особено срещу вкопани руски позиции, но те все още не са били предоставени поради ограничения от Конгреса и „опасения относно единството между съюзниците“.

В края на миналата седмица множество служители съобщиха на POLITICO, че администрацията в момента активно „обмисля“ предаването на оръжието, подготвяйки почвата за очакваното одобрение от Байдън.
Репортер от Националното Обществено Радио (National Public Radio) заяви в Сряда в Twitter, че одобрението за оръжията се очаква в четвъртък.
И двете страни вече използват касетъчни боеприпаси, официално наричани подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, със смъртоносни ефекти в Украйна. Те са проектирани да унищожават множество военни цели, като разпръскват големи количества експлозивни „бомби“ в голям радиус, но останалите неексплодирали боеприпаси могат да представляват опасност за цивилните както по време на конфликта, така и години напред!

Някои от по-старите варианти на боеприпасите имат по-висока стойност на не експлодиране от над 2%, заяви пред журналисти в четвъртък, говорителят на Пентагона, бригаден генерал Патрик Райдър. Въпреки, че той не потвърди окончателното решение, той каза, че ако администрацията на Байдън реши да изпрати касетъчни боеприпаси в Украйна, ще изпрати само боеприпаси с ниски проценти на неексплодиране, тъй като конгресните ограничения забраняват продажбата или предаването на такива с над 1% .

Райдър посочи също, че боеприпасите могат да бъдат заредени или с пробивни заряди, които могат да проникнат в бронирани превозни средства, или с „фрагментационни боеприпаси“, които взривяват и разпръскват множество бомби в по-голяма област.

Това „явно е способност, която би била полезна във всякакъв вид настъпателни операции“, каза той.
В доклад, публикуван в четвъртък, Организацията за наблюдение на човешките права (Human Rights Watch) цитира доказателства от интервюта и снимки, които показват, че Украйна вече е използвала касетъчни боеприпаси, „които са причинили множество смъртни случаи и сериозни травми на граждани“. В един от цитираните случаи от 2022 година, атаките с касетъчни боеприпаси на Украйна са убили поне осем граждани в град Изюм, каза групата. Това съответства на заключенията от разследване на Организацията на Обединените Нации по-рано тази година.

Украйна продължава да отрича, че използва касетъчни боеприпаси, включително в изявление към групата: „Касетъчните боеприпаси не бяха използвани в или около град Изюм през 2022 година, когато той беше под руска окупация“, заяви министерството на отбраната на Украйна.

Байдън ще трябва да се справи с политическата турбуленция около въпроса, тъй като няколко ключови републиканци настояват от месеци Байдън да предостави противоречивите системи, докато други от собствената му партия са по-скептични. В скорошно интервю, представителят Майк Куигли (Д-Илинойс), съпредседател на Украинската клика, каза, че някои законодатели се притесняват, че предоставянето на забраненото оръжие може да разцепи подкрепата на съюзниците и да размие моралните граници за Украйна.
„Има такива, които са 100% за и такива, които са 100% против, и има такива, които го оценяват на база последиците и опасността която представляват не избухналите амуниции – те са също толкова загрижени за реакцията на нашите съюзници в НАТО“, каза Куигли на POLITICO.

Представителя Джейсън Кроу (Д-Колорадо), бивш войник от армията и ветеран от Афганистан, също се противопоставя на изпращането на касетъчни боеприпаси, като казва, че дългосрочните рискове за гражданите надхвърлят непосредствената полза на бойното поле.
„Прекарах оформящи за мен години от живота си в Афганистан, гледайки млади афганистански деца, които се разхождат без ръце и крака десетилетия след като руснаците използваха касетъчни боеприпаси през 80-те години, и не искам да виждам това с украинските деца“, каза Кроу в интервю.
Председателят на Камарата на представителите на външните работи Майк Маккол (Р-Тексас), Майк Роджърс (Р-Алабама) председателя на Камарата на представителите на въоръжени сили и техните републикански колеги от Сената твърдят, че касетъчните боеприпаси биха позволили на украинските сили да запазят ракетите си за „по-ценни руски цели“.
Решението да се изпратят касетъчни боеприпаси, често назовавани със съкращението DPICMS, ще отвори вратата за „нови варианти на системи DPICM“, включително 155-милиметрови артилерийски снаряди и ракети с по-голям обсег, казаха те в писмо до Байдън през март.

 

Превод за Критично БГ, Марта Гаврилова

Източник: Politico

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!