Politico: САЩ не гарантират на ЕС, че няма да вземат парите от руските активи, обещани на Украйна

от Лазар Лазаров

Съединените щати не могат да предоставят на Европейския съюз (ЕС) гаранции, че ако руски активи бъдат конфискувани, те ще бъдат използвани за подпомагане на Украйна, а не за решаване на вътрешни американски проблеми. Това съобщи вестник „Politico“, предаде Lenta.ru.

„Надеждността на американските гаранции ще бъде от решаващо значение за възможността за продажба от страна на ЕС. Всъщност някои държави членки смятат, че САЩ на практика се опитват да използват парите на ЕС за решаване на собствените си вътрешнополитически проблеми“, се отбелязва в материала.

Освен това редица европейски служители се опасяват от възможното издигане на власт на бившия американски президент Доналд Тръмп след изборите на 5 ноември. Както отбелязва изданието, хипотетичното прекратяване на помощта за Киев при новия американски лидер поставя под въпрос механизма за изземване на активи и неговата необходимост.

„Въпреки неотдавнашното одобрение на Конгреса за отпускане на допълнителни 61 млрд. долара за Украйна, насрещните ветрове остават, както и възможният риск от страна на Тръмп, за когото мнозина в Европа се опасяват, че може напълно да прекрати финансирането за Украйна“, пише Politico.

По-рано стана известно, че първото изтегляне на доходи от руски активи, замразени в Европейския съюз, ще се състои през юли, а в бъдеще това ще се случва два пъти годишно. От отпуснатите средства 90 на сто ще отидат за финансиране на военните нужди на Украйна, но този дял може да се промени.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!