Politicо разкрива, защо Шолц мотае Украйна с помощта

от Лазар Лазаров

Германският канцлер Олаф Шолц показва чрез своята политика, че иска да принуди Украйна да премине към мирни преговори с Русия. Това съобщава Politico, предава Lenta ru.

Въпреки че Германия е втората страна по размер на помощта, предоставена на Украйна (след САЩ – бел. ред.), като процент от БВП страната се нарежда на 11-о място. Това означава, че Германия би могла да направи повече, тъй като разполага с финансови възможности, но канцлерът Шолц умишлено не се стреми към това, подчертава изданието.

„Нежеланието на Шолц да се ангажира с Украйна подсказва, че крайната му цел е да накара страната да се съгласи на мирни преговори, и то възможно най-скоро“, посочват от редакцията на Politico.

Отбелязва се още, че проучване, публикувано в сряда, установява че близо 60%  от германците са против снабдяването на Украйна с ракети Taurus, като това е увеличение от 49 на сто  през февруари.

Lenta припомня, че по-рано беше съобщено, че Шолц не иска да доставя на Украйна ракети с голям обсег на действие Taurus. Според него потенциалното им използване от Киев ще доведе до ескалация на конфликта.

Критично припомня, че по-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви че западните страни си играят с огъня, когато обсъждат възможността да изпратят свои войски в Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!