Politico: НАТО може да се разцепи в подкрепата си за Израел и Украйна

НАТО

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) не е готова за разрастващия се палестинско-израелски конфликт и опитът ѝ да подкрепи еднолично Киев и Тел Авив може да допринесе за разцепление в алианса. Тази прогноза беше направена във вторник, 10 октомври, от американското списание Politico.

„Министрите на отбраната, които на 11 октомври в Брюксел се събират за срещата на върха на НАТО, само до преди няколко дни очакваха да обсъдят разпределяне на помощта за Украйна. Вместо това те ще трябва да обсъждат регион, за който почти са забравили през последните две години – Близкия Изток“, се казва в публикацията.

Изданието отбелязва, че първият отговор на страните от Европейския съюз на новия конфликт се е оказал „тромав“. Освен това се отбелязва, че датата, избрана от „Хамас“ за нападението, е била неудачна и за самия Киев, който възнамеряваше да търси подкрепа от НАТО.

Politico цитира Олександър Мережко, председател на комисията по външна политика на Върховната рада на Украйна, който признава, че сред сънародниците му има „опасения“ относно едновременната помощ на Запада за двете държави.

„Мога да говоря само за себе си. Да, има такива опасения. Но в същото време смятам, че в дългосрочен план това няма да бъде проблем, защото САЩ са толкова мощна държава в икономическо и военно отношение“, каза той.

Дипломати от НАТО, интервюирани от изданието, изтъкват, че Израел е дългогодишен партньор на Организацията на Северноатлантическия договор, поради което въпросът за този конфликт няма как да не бъде повдигнат.

На 11 октомври стана известно, че Конгресът на САЩ е разкритикувал предложението за комбиниране на помощта за Израел с тази за Украйна. Според NBC News дори онези представители на Републиканската партия, които подкрепят предоставянето на помощ както на Йерусалим, така и на Киев, се отнасят скептично към инициативата.

По-рано, на 10 октомври, телевизионната компания NBC отбеляза, че Вашингтон обмисля възможността за обвързване на предоставянето на помощ за Израел и Украйна в рамките на един законопроект. Решението за предоставяне на помощта ще бъде взето от Конгреса. NBC цитира и представител на американската администрация, според когото някои законодатели се противопоставят на отпускането на допълнителни средства за Киев.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!