Жан Мишел крои план да отстрани Урсула от преизбирането й

от Лазар Лазаров

Най-новият план на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за сваляне на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е да я държи настрана от разговори за собствената ѝ работа и бъдещи перспективи. Това , пише вестник „Politico“, като се позовава на източници.

В разговори с лидерите на ЕС и техните помощници Мишел предложи да се изключи ръководителят на Европейската комисия от срещата на 17 юни, на която държавните и правителствените ръководители ще обсъдят висшите постове в ЕС. Това заявиха пред изданието седем дипломати на ЕС, официални лица и служители на национални правителства, говорещи при условие на анонимност.

От Мишел зависи кой ще може да се присъедини към вечерята с лидерите, тъй като срещата на 17 юни е неофициална. „Държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на избор на председател на Комисията“, заяви един от дипломатите на ЕС, като добави:

„Изглежда, че той се ръководи от чисто лични мотиви.“

Има силна реакция от страна на европейските столици срещу предложението на Мишел, твърдят дипломати и служители.

В разговорите си с лидерите на ЕС и техните помощници

Мишел е предложил да изключи фон дер Лайен от срещата,

тъй като тя е и водещ кандидат на Европейската народна партия, която спечели изборите за Европейски парламент, и се стреми към втори мандат като ръководител на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

След изборите за ЕП лидерите на ЕС трябва да се споразумеят за новите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, както и следващия Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност.

Някои подозират, че Мишел измисля схема, за да се вмъкне в надпреварата за най-високите позиции като следващ ръководител на външната политика на ЕС, понастоящем заемана от Жосеп Борел.

Както отбелязва Politico, настоящата дилема е безпрецедентна. Откакто през 2014 г. беше приета идеята за система на водещи кандидати, досега не е имало действащ председател на Европейската комисия, който да се стреми към втори мандат. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!