Какво включва новият план на Шарл Мишел за „унищожението на Урсула“?

от Лазар Лазаров

Лидерите на ЕС все повече се дразнят от изстъпленията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той има план за свалянето на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това пише вестник „Politico“, позовавайки се на дипломати и служители на ЕС.

Председателят на Европейския съвет предлага на лидерите на ЕС идеята гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис да заеме поста на фон дер Лайен, заявиха пред вестника петима дипломати и служители на ЕС, които  говорят при условие на анонимност.

Те определят плана като още един отчаян опит да бъде свалена фон дер Лайен.

„В най-добрия случай това създава неудобство, в най-лошия случай е дестабилизиращо“, цитира Politico един от източниците във връзка с плана на Мишел.

В страничните си разговори Мишел намеква, че датският министър-председател Мете Фредериксен може да бъде по-добър председател на Европейския съвет от бившия португалски министър-председател Антониу Коща, който е харесван от фон дер Лайен и чието име се спряга за висшия пост, се казва в материала.

„Това отново са фалшиви новини и лъжи. Председателят (на Европейския съвет – бел.ред.) се е консултирал с всички лидери поотделно относно процеса на заемане на висши длъжности. На този етап президентът не е споменавал конкретни имена“, заяви Екатерина Касинге, говорител на Мишел.

Мишел отговаря за поддържането на политическо споразумение между европейските лидери за назначаване на ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и външната политика на ЕС.

Мишел няма друга роля в този процес, освен тази, която има в главата си“, заяви един от дипломатите на ЕС.

В дните след европейските избори се появи консенсус сред 27-те държавни и правителствени ръководители, че фон дер Лайен трябва да получи втори мандат и че Коста трябва да бъде новият президент на Европейския съвет (текущата работа на Мишел), посочва вестникът.

Въпреки това Мишел продължава да предлага алтернативи на фон дер Лайен в подготвителните си разговори с лидери на ЕС, като например гръцкия премиер, отбелязва изданието.

Мицотакис многократно е изключвал възможността да търси служба в Брюксел, пишат авторите.

Според Аристотелия Пелони, директор на международните стратегически комуникации на гръцкия премиер, Мицотакис „многократно е изключвал да се интересува от някоя от най-високите позиции в Брюксел. И той е заявявал високо и ясно. Той от самото начало на 100 % подкрепя Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията.“

В защита на Мишел един от служителите на ЕС заяви, че е нормално той да изпробва възможностите за различни имена за висши позиции.

Някои от служителите твърдят, че постоянната нужда на Мишел от отмъщение е в разрез с надеждите на лидерите за бързо постигане на споразумение. След като дясноцентристката ЕНП на фон дер Лайен излезе като категоричен победител на европейските избори, тя беше ясен фаворит за поста в Комисията. Еврократите в брюкселския балон изглежда са съгласни до голяма степен с това.

Непрекъснатите опити на Мишел да подкопае втория мандат на фон дер Лайен отслабиха всякакво доверие в преговорите, които Мишел беше напуснал, цитира Politico дипломатите и служителите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!