Politico: Изборите пренареждат цяла Европа. „Политическият катаклизъм“ може да продължи десетилетия

от Лазар Лазаров

Ако социологическите проучвания са верни, изборите за Европейски парламент тази седмица ще пренаредят политическия пейзаж на континента. Това пише в статия вестник „Politico“.

„В цяла Европа радикалната десница е във възход. Изборите за Европейски парламент тази седмица ще покажат колко точно“, се казва в статията.

Авторите посочват, че във Франция крайнодясната партия „Национално събрание“ е на път да получи една трета от гласовете, което е повече от два пъти повече от подкрепата на най-близкия ѝ съперник – партията „Ренесанс“ на президента Еманюел Макрон.

В Германия, въпреки поредицата от скандали, Алтернатива за Германия се насочва към второто място, изпреварвайки всички партньори в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц. В Италия дясната партия „Братя на Италия“ на министър-председателя Джорджия Мелони се движи доста по-напред от групата на преследващите я.

„Тъй като подобни резултати се очакват и в много от по-малките държави в Европейския съюз, прогнозите са, че в следващия Европейски парламент ще има повече депутати от крайната десница, отколкото от исторически доминиращата сила в парламента – консервативната Европейска народна партия„, отбелязва изданието.

Както пише вестникът, на континента, който се гордее, че е загърбил призраците на Хитлер, Мусолини и Франко, повторното появяване на радикалната десница като политическа сила е шок.

„Макар че популистките и националистически партии в Европа вероятно ще останат твърде разединени, за да упражнят твърда власт след преброяването на гласовете в неделя вечерта, самият факт на техния успех ще предизвика политически катаклизъм, равностоен на този, предизвикан от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. В крайна сметка резултатите в Европейския парламент служат като барометър за това накъде се движи националната политика в някои от най-важните европейски столици“, се казва в статията.

Според статията „европейските бунтовнически екстремисти“ имат много имена: „крайно десни, радикални десни, твърди десни, евроскептици, популисти.“ Критиците им ги наричат „фашисти или авторитаристи“. Те обаче предпочитат да се описват като „консерватори, суверенисти, националисти – дори демократи„, посочват авторите.

Същевременно Politico изтъква, че докато радикалната десница се откъсва от периферията, тя привлича гласовете на широки слоеве от обществото. Сред поддръжниците са фермери и работници, които обвиняват политиките на ЕС за изчезването на техния поминък, както и избиратели от средната класа, които са разтревожени от имиграцията и разпадането на традиционните според тях ценности. Сред тях все повече са и млади хора, които са обезпокоени от нарастващите разходи за живот или просто са очаровани от следващото ново нещо.

„Появата на радикалната десница на европейската сцена ще има дълготрайно въздействие. Политическите пристрастия, формирани в ранна зряла възраст, обикновено остават за цял живот. За разлика от Съединените щати, където подкрепата за Тръмп и неговите републиканци от  движението MAGA (да направим Америка отново велика!) е съсредоточена сред възрастните хора, в Европа крайнодесните спечелиха и гласовете на младежите, което вероятно ще им осигури подкрепа за десетилетия напред“, предупреждават авторите.

Според изданието днес санитарният кордон е срутен. „Радикалните десни партии са на власт или подкрепят правителството в седем от 27-те страни на ЕС, включително Италия, Швеция, Унгария и Чехия. Холандия е на път да се присъедини към техните редици, като юздите държи антиислямската партия Герт Вилдерс. В Австрия наследниците на Партията на свободата на Хайдер водят в изборните анкетите за изборите, планирани за по-късно тази година. Ако поемат властта във Виена, една трета от националните правителства на ЕС ще разчитат на крайната десница за своето оцеляване“, посочва статията.

„Както и в САЩ, където избирането на Тръмп се възприема като разрешение за хората да изповядват политически възгледи, които някога са били смятани за твърде крайни, възходът на европейската радикална десница измени т.нар. прозорец на Овертон – обхвата на идеите, които се смятат за приемливи за обсъждане“, пише Politico.

Както отбелязва вестникът, още преди да влезе в залите на властта, крайната десница промени траекторията на европейската политикa.

„Самата заплаха от нейния възход втвърди политиката по отношение на миграцията и уплаши центристките партии да смекчат усилията си за спасяване на планетата. Постиженията от тази седмица могат лесно да определят дискусията за подкрепата за Украйна и за социалните политики, като например подкрепата за достъпа до аборти или правата на LGBTQ+ общността“, изтъкват авторите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!