Politico: С поредните санкции ЕС иска да удари новите шефове на Carlsberg и Adidas в Русия

Руснаците, които се облагодетелстваха от конфискацията на европейските компании след началото на войната в Украйна, ще бъдат санкционирани съгласно предложенията, представени от Европейската комисия, пише Politico.

Предприятия като датската пивоварна Carlsberg, френския производител на храни Danone и германската компания за спортни облекла Adidas бяха сред тези, чиито операции в Русия бяха отнети от Кремъл поради съображения за национална сигурност.

Досега ЕС не е успял да накаже хората, които са се възползвали от конфискациите. Но това ще се промени, ако правителствата на страните от блока одобрят последните планове за санкции на Комисията, съдържащи се в документ, с който се е запознал Politico.

От началото на войната през миналата година Брюксел наложи 11 вълни от санкции срещу Москва, които обхващат сектори от енергетиката до банковото дело, в опит да източи военната каса на Путин и да накаже неговите приближени. Дванадесетият пакет, предложен от Комисията миналата седмица и който трябва да влезе в сила до края на годината, се фокусира основно върху забраната за внос на руски диаманти в Европа.

Според текста, обсъден от ЕС миналия петък, ЕС ще може да се насочи към лица или органи, „които се възползват от принудителното прехвърляне на собственост или контрол върху субекти, установени в Русия, които преди това са били собственост или са под контрола на лица от Съюза“.

От февруари 2022 г. насам руската държава е конфискувала 93 чуждестранни предприятия и е отнела западни активи на стойност над 400 млн. долара, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

ЕС не може да замрази или конфискува активите в Русия, тъй като санкциите нямат ефект извън Европа, нито да принуди новите собственици да върнат конфискуваните активи, но се смята, че санкциите ще ги възпрат да приемат концесията от руската държава.

„Ако участват в тази сделка, те автоматично ще бъдат включени в списъка със санкции с всички последствия за компанията и за собствениците, включително финансови ограничения и ограничения за пътуване“, заяви Светлана Таран, изследовател в базирания в Брюксел мозъчен тръст European Policy Centre.

Предложението на Комисията технически ще позволи на европейските собственици на компаниите да получат обезщетение от руската държава, но това е малко вероятно, тъй като ще зависи от предложението на Кремъл, заяви дипломат от ЕС, говорейки при условие за анонимност.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!