Politico: „Експлозивен коктейл от страх“ тресе Европа преди изборите. Но не войната в Украйна плаши европейците най-много

от Лазар Лазаров
Европа, ЕС

Войната в Украйна се превърна във важен фактор за влияние върху избирателите на предстоящите избори за Европейски парламент. Но украинският конфликт не е считан за най-важният проблем сред европейските граждани.  Това пише вестник „Politico’ позовавайки се на  резултатите от проучване на Kapa Research.

Уточнява се, че миналия месец повече от 10 800 европейски гласоподаватели изразиха позиция по неотложните въпроси и текущите предизвикателства пред ЕС като част от мащабно сравнително проучване, проведено от Kapa Research в 10 страни членки (България, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Испания) между 4 и 24 май 2024 г.

Изследването установи, че повишаването на разходите за живот е основната грижа за европейците, които се отправят към урните за гласуване. Икономическата несигурност е посочена като първостепенна грижа от 47 % от европейските респонденти, като за България този показател е 44 %.

Отбелязва се, че широко разпространеното усещане за икономическа несигурност се засилва и от продължаващото чувство за несправедливост при разпределението на богатството: Повече от осем от всеки десет (общо 81%) смятат, че „в Европа богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни“, отбелязва изданието.

Имиграцията се оказва вторият по важност проблем за европейците. Данните сочат, че 37% (средно), са посочили това,  докато в същото време на въпроса върху кои области трябва да се съсредоточи Европа през следващите пет години преобладават призивите за „по-строг имиграционен контрол“ – 36% от анкетираните във всички изследвани страни го определят като основен приоритет. Според данните за 83 % от българите имиграцията представлява заплаха за обществения ред, като по този показател ни изпреварва само Естония. 

Проучването, както пише Politico, установи, че украинският конфликт е третият най-важен въпрос за европейците, с 35 на сто от анкетираните, които са го посочили – само 2 процентни пункта под имиграцията.

Отбелязва се, че географската близост на някои членки на Европейския съюз (ЕС) до Русия или Украйна е от  критично значение, тъй като проблемът е особено забележим в Естония (52 %), Унгария (50 %), Полша (50 % ) и Румъния (43 %).

Освен това преобладава искането за незабавно прекратяване на огъня и на двата фронта: 65% смятат, че военните действия в Газа „трябва да спрат незабавно“, докато същото мнение се подкрепя от 60% за конфликта между Русия и Украйна. За тази цел, тъй като усещането за опасност от войни и тероризъм се засилва, отношенията между ЕС и Великобритания стават косвено свързани по въпроса за сигурността: 56% от анкетираните желаят (повторно) сближаване между Великобритания и ЕС.

Като 4-ти най-важен проблем европейците посочват „непознатата реалност на Изкуствения интелект“.  Сред анкетираните страни членки, средно мнозинство от 51 % считат ИИ по-скоро за „заплаха за човечеството“, отколкото за „възможност“ (31 %). По същия начин скептицизмът се отразява в нежеланието ИИ да бъде възприет като стратегическа цел за ЕС през следващите пет години, като 54 на сто се противопоставят на подобен ход.

„Смесването на четирите горни съставки създава експлозивен коктейл от страх в европейските общества„, заключва изданието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!