Politico: Борис Джонсън се нахвърли на НАТО, че с колебанието си за Украйна е окуражила Путин

„Колебанията“ на НАТО по отношение на приемането на Украйна в алианса рискуват да я тласнат „обратно в орбитата на Москва“, заяви бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън, пише Politico.

Джонсън – яростен поддръжник на Украйна, който беше свален от поста си миналата година след множество скандали – обвини организацията, че пренебрегва уроците на историята и пропуска възможността да изпрати „правилното послание“ на руския президент Владимир Путин на срещата на върха на НАТО във Вилнюс тази седмица.

Украйна се надяваше, че тазгодишната среща на НАТО ще завърши с ясна декларация от страна на членовете на военния алианс, че тя може да стане негов член, след като приключи войната ѝ с Русия, припомня Politico

Пишейки в седмичната си колонка в „Дейли мейл“, Джонсън взе на прицел директно позицията на НАТО и заяви, че никоя страна не е „направила повече или се е опитала повече от Украйна да демонстрира годността си за членство в НАТО“ от Великобритания. „Всичко, което Алиансът трябваше да направи във Вилнюс, беше да определи график – не за незабавно членство; това е безсмислено, докато войната е в ход – а за членство веднага след като бъде постигната победа“, пише Джонсън.

„Кога ще научим урока от последните 20 години, в които се справяхме с Путин? Именно нашата двусмисленост, нашата колебливост, нашето наведнъж и тако и вако (напред-назад) го подтикнаха да нахлуе. Докато мисли, че има шанс да върне Украйна в орбитата на Москва – докато смята, че може да пресъздаде Съветския съюз – той ще се опитва“, пише бившият министър-председател на Англия.

 

Източник: Politico

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!